Osmomjesečna Laila Anwar al-Ghandour postaje simbol krvoprolića u Gazi

Radiosarajevo.ba
Osmomjesečna Laila Anwar al-Ghandour postaje simbol krvoprolića u Gazi
Laila Anwar al-Ghandour, osmomjesečna beba, preminula je zbog udisanja plina iz suzavca, piše Ministarstvo zdravlja Gaze. Ministarstvo naglašava da je 60 Palestinaca preminulo u masovnom protestu protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Oko stotinu hiljada Palestinaca u Pojasu Gaze je u ponedjeljak demonstriralio protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu. U utorak, u nešto manjem broju, Palestinci su se opet okupili u Gazi i na Zapadnoj Obali kako bi obilježili dan Nakbe, ili katastrofe, dana kada je 1948. godine počeo masovni progon Palestinaca stvaranjem države Izrael. 

Demonstracije su se održavale unutar Gaze u tzv. "zoni razgraničenja", a izraelska vojska je koristila vatreno oružje i pucala na demonstrante unutar Pojasa Gaze.

Laila je bila najmlađa žrtva demonstracija od ponedjeljka ove sedmice. Prema Palestinskoj mreži za dijalog (Palestine Network for Dialogue) porodica al-Ghandour žive u Shati distriktu, u zapadnoj Gazi.

Na društvenim mrežama su se pojavile slike porodice al-Ghandour kako se pozdravljaju posljednji put sa tragično stradalom bebom Lailom. Najmanje osam Palestinaca mlađih od 18 godina je preminulo na protestima u ponedjeljak, piše Al Jazeera

 #صور وداع الشهيدة الرضيعة ليلى انور الغندور (8 شهور) التي ارتقت اثر استنشاقها للغاز الذي تلقيه قوات الاحتلال على المتظاهرين شرق #غزة. pic.twitter.com/c6L64l6Vhv

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije