Kupite kuću i dobijete državljanstvo Turske

Fena
Kupite kuću i dobijete državljanstvo Turske
Pixabay / Ilustracija
Izmjenama zakona Turska je omogućila stranim investitorima dobijanje državljanstva ukoliko kupe imovinu vrijednu najmanje milion dolara ili ulože najmanje dva miliona dolara fiksnog kapitala, prenosi Al Jazeera. 

Odluka o izmjeni zakona koja je objavljena u  službenom listu Turske također uključuje dobijanje državljanstva za strance koji u banke koje posluju u Turskoj ulože najmanje tri miliona američkih dolara uz uslov da bude ostavljen tri godine ili otvore stotinu radnih mjesta. 

Ugur Civelek, turski ekonomist i kolumnist, kazao je kako ove promjene u zakonu uglavnom teže ka povećanju prodaje imovine, ključnom dijelu turske ekonomije i finansijskog sektora koji se suočava sa viškom ponuda.

"Višak ponude na tržištu nekretninama stvara probleme u finansijskom sektoru zemlje. Dio nekretnina u ukupnim kreditima banaka je izuzetno velik i povećava se. Ogroman pad u poslovanju nekretninama mogao bi gurnuti tursku ekonomiju u propast", dodao je Civelek.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Turske, prodaja nekretnina u Turskoj povećala se za 4,5 posto u prvih jedanaest mjeseci 2016. godine u odnosu na isti period 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije