Kuleba: "Dajte nam oružje i sankcije, ostalo je na Ukrajini"

0
Radiosarajevo.ba
Kuleba: "Dajte nam oružje i sankcije, ostalo je na Ukrajini"
Foto: EPA-EFE / Dmytro Kuleba

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da njegova zemlja od Zapada treba "oružje i sankcije, a ostalo će učiniti Ukrajina".

"Brojni su čimbenici koji čine razliku u ruskoj poziciji u pregovorima, prvi je žestok otpor ukrajinske vojske i ukrajinskog naroda na terenu; drugi su sankcije nametnute Rusiji, sankcije koje uzrokuju pad i patnju ruskog gospodarstva", rekao je za CNN.

Nastavak otpora i sankcija prisilio je Rusiju da malo promijeni svoj stav, dodao je Kuleba.

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

"Ruska pozicija u pregovorima postaje drugačija, ali ne bih to mogao nazvati dramatičnom ili ozbiljnom promjenom položaja. Ali, u ovim okolnostima svaka promjena ruske pozicije je konstruktivna. Oni su na početku tražili jednostranu predaju Ukrajine i to nije prihvatljivo… Ali moram biti jasan, i ruska i ukrajinska delegacija su daleko od postizanja dogovora o trenutnoj situacije", rekao je Kuleba.

Upitan o svom ruskom kolegu Sergeju Lavrovu i njegovoj retorici o “denacifikacije” Ukrajine, Kuleba je rekao: “Čujte, Rusija nikada, nikada neće priznati da je napravila ustupak ili da je shvatila da ciljevi koje su si postavili nisu ostvarivi. Uvijek će javno reći da je sve u redu, sve ide po planu i to je upravo ono što smo htjeli. Što god ministar Lavrov rekao na tiskovnoj konferenciji, znam dvije stvari: ako Ukrajina dobije dovoljnu količinu oružja za obranu, ako se nastavi pritisak sankcija, Rusija će napraviti ozbiljne ustupke".

Kuleba je pozvao na oprez kod čitanja ruskih poruka.

"Treba razumjeti dvije stvari i ponovit ću ih jer su ključne: oružje i sankcije, a ostalo će učiniti Ukrajina”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije