Krvavi početak sedmice u Afganistanu: 12 poginulih u eksploziji

Radiosarajevo.ba
Krvavi početak sedmice u Afganistanu: 12 poginulih u eksploziji

Bomba na daljinsko upravljanje, koja je bila namjenjena policijskoj pratnji, ubila je jutros 12 ljudi u zapadnom Afganistanu, samo dan nakon što su tri američka vojnika izgubila život u složenoj militantskoj zasjedi na istoku te zemlje.

Kako prenosi AP, jutarnja eksplozija dogodila se u gradu Heratu, prilikom čega je poginulo deset civila i dva policajca, dok ih je dvadesetak ranjeno.

U dva dana poginulo devet stranih vojnika

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Afganistan, Kai Aide, pozvao je na mirovne pregovore s vodećim čelnicima talibana kako bi se okončao rat u toj zemlji. Eide je rekao novinarima u Kabulu da za postizanje sveobuhvatnog mirovnog procesa nije dovoljno razgovarati samo sa zapovjednicima talibana na terenu. “Ukoliko želite relevantne rezultate trebate razgovarati s onima koji su relevantni”, rekao je Eide, prenosi Glas Amerike.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai opetovano je pozvao na mirovne pregovore s talibanima uključujući i njihovog vođu Mullah Omara. No Omar je odbacio takve ponude kazavši da ne može biti dijaloga dok se strani vojnici nalaze u Afganistanu. U međuvremenu, prema najnovijim izvješćima, devet koalicijskih vojnika – šest Amerikanaca, dvojica Kanađana i jedan Francuz – poginuli su u prva dva dana augusta, navodi se u izvještaju Glasa Amerike.

Još od 2001. godine protekli je srpanj bio najsmrtonosniji mjesec za međunarodne trupe.

index.hr/voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije