Kremlj raspisao potjernicu za Kajom Kallas: "Ona je neprijatelj Rusije"

1
Radiosarajevo.ba
Kremlj raspisao potjernicu za Kajom Kallas: "Ona je neprijatelj Rusije"
Foto: EPA-EFE / Kaja Kallas

Rusija je danas, 13. februara, raspisala potjernicu za premijerkom Estonije Kajom Kallas.

Internetska stranica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova uključila je Kallas u svoju bazu podataka kao "traženu osobu prema kaznenom zakonu".

Kako javlja Deutsche Welle, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je kako je potjernica za estonskom premijerkom izdana zbog "neprijateljskih radnji protiv Rusije" i "oskvrnuća povijesnog sjećanja". Potjernice su izdane i za estonskim državnim sekretarom Taimarom Peterkopom te litvanskim ministrom kulture Simonasom Kairysom.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ruski sigurnosni izvor, koji je želio ostati anoniman, ispričao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je kazneni progon protiv troje baltičkih političara pokrenut zbog "uništavanja spomenika sovjetskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata".

Kallas je glasno podržavala Ukrajinu od početka ruske sveobuhvatne invazije u veljači 2022. godine. Također je bila jedan od najsnažnijih glasova u Europskoj uniji i NATO-u koji se zalagao za opskrbu ukrajinskih snaga s više oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije