Putin o američkom napadu na Siriju: Agresija na suverenu državu

Radiosarajevo.ba
Putin o američkom napadu na Siriju: Agresija na suverenu državu
/ Foto: Anadolija
Američki napad na ciljeve u Siriji je agresija, štetna po rusko-američke odnose i zajedničku borbu protiv terorizma. To je mišljenje ruskog predsjednika Vladimira Putina koje je objavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik Putin je napad ocijenio agresijom na suverenu državu, akciju koja je u suprotnosti s međunarodnim pravom, i koja je izvedena pod lažnim izgovorom", prenio je Peskov i dodao da "sirijska vojska ne posjeduje zalihe hemijskog oružja",

Peskov je podsjetio da je OPCW, specijalizirana agencija UN-a, potvrdila kako su sirijske oružane snage uništile svoje zalihe hemijskog oružja.

SAD je jutros raketirao bazu Arapske vojske Sirije, povezanu s posljednjim hemijskim napadom u Idlibu.

Putin je rekao da napad na bazu Shayrat šteti odnosima Rusije i SAD-a, te predstavlja ozbiljnu prepreku za uspostavljanje međunarodne koalicije protiv terorizma.

Zvanični Kremlj smatra da su jutrošnji američki napadi na Siriju pokušaj skretanja pažnje od brojnih žrtava među civilnim stanovništvom u Iraku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije