Kreće invazija na grad u koji je pobjeglo 1,5 miliona Palestinaca: Netanyahu vojsci: ‘Krenite!‘

4
Radiosarajevo.ba
Kreće invazija na grad u koji je pobjeglo 1,5 miliona Palestinaca: Netanyahu vojsci: ‘Krenite!‘
Foto: Radiosarajevo.ba / Udarna vijest

Samo nekoliko sati nakon susreta američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Jeruzalemu, Izrael je pokrenuo napad na grad Rafah u Gazi, blizu granice s Egiptom. Grad je poznat kao jedno od posljednjih utočišta za palestinske civile u Gazi, a napadi će vjerojatno zaoštriti odnose između SAD-a i izraelske vlade.

Unatoč javnom protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, izraelska odluka o napadu na Rafah postavlja dodatne izazove u odnosima između Washingtona i ultradesne izraelske vlade premijera Netanyahua. Humanitarne agencije i UN osudile su napade, a glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je zabrinutost zbog "neizrecivih regionalnih posljedica" izraelske akcije.

Izraelski premijer odbio je prijedlog za primirje koji je potekao od strane Hamasa, a Blinken je pokušao ublažiti napetosti između SAD-a i Izraela. Ipak, izraelski premijer nije prihvatio prijedloge i optužio ih kao "sumanute". Američki državni tajnik Blinken istaknuo je da postoji prostor za dogovor, ali izraelska odluka o napadu na Rafah pokazuje napetost u odnosima.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Blinken je, tokom petog posjeta u četiri mjeseca, ponudio poticaje za mir, uključujući pomoć u obnovi Gaze i mogućnost diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Međutim, odluka Izraela da prioritet stavi na unutarnje političke interese mogla bi ugroziti strpljenje arapskih vođa, dok broj palestinskih civilnih žrtava u Gazi raste.

Izraelski udari na Rafah, gdje živi gotovo polovica stanovništva Gaze, uključujući mnoge izbjeglice, izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je "Izrael pretjerao", a SAD je izrazila zabrinutost zbog izraelskih udara na grad bez "pomnog prethodnog planiranja".

Iz Gaze stižu izvještaji o brojnim žrtvama, uključujući i djecu, dok se stanovnici Rafaha suočavaju s teškim uvjetima života u šatorima. Izraelski udari na Rafah izazivaju strah od moguće kopnene invazije, dok diplomatski napori pokušavaju spriječiti daljnju eskalaciju krize na Bliskom istoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije