Kralj Charles III pod pritiskom: Kraljevska porodica se povezuje s ropstvom, pokrenuta i istraga

2
Radiosarajevo.ba
Kralj Charles III pod pritiskom: Kraljevska porodica se povezuje s ropstvom, pokrenuta i istraga
Foto: EPA-EFE / Kralj Charles III

Britanski kralj Charles III. podržava istragu povezanosti između britanske monarhije i ropstva, saopštila je u četvrtak Buckinghamska palača, nakon novinskog izvještaja o dokumentu koji pokazuje historijsku vezu kralja s transatlantskim trgovcem robljem.

Objavljena je priča o dokumentu koji je otkrila historičarka Brooke Newman. U njemu stoji da je 1689. godine kralj Vilim III. dobio hiljadu funti dionica Kraljevske afričke kompanije (RAC) koja je bila uključena u prijevoz stotina hiljada robova iz Afrike u Ameriku.

Nedavno otkriveni dokument nosi potpis Edwarda Colstona, magnata trgovine robljem čija je biografija postala naširoko poznata nakon što su demonstranti srušili njegov kip u Bristolu i bacili ga u luku tokom Black Lives Matter protesta 2020. godine. 

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

"Njegovo Veličanstvo ovo pitanje shvata vrlo ozbiljno", stoji u saopštenju Buckinghamske palače.

Pitanje povezanosti Britanskog Carstva s ropstvom i pozivi na moguće reparacije od monarhije sve su češći na Karibima gdje je Charles i dalje čelnik niza država, uključujući Jamajku i Bahame.

Telefonski razgovor: O čemu su pričali Joe Biden i kralj Charles III.

Telefonski razgovor: O čemu su pričali Joe Biden i kralj Charles III.

Buckinghamska palača saoštila je da će kraljevska kuća pomoći u podršci nezavisnom istraživačkom projektu koji će istraživati veze monarhije i ropstva tokom kasnog 17. i 18. stoljeća te da će dopustiti pristup Kraljevskoj kolekciji i Kraljevskom arhivu.

Palača je izdvojila govor koji je Charles održao dužnosnicima Commonwealtha prošlog jula, kad je rekao: "Ne mogu opisati dubinu svoje lične tuge zbog patnje tolikih ljudi dok nastavljam produbljivati vlastito razumijevanje trajnog utjecaja ropstva".

Buckinghamska palača očekuje da će se istraživanje završiti "u septembru 2026. godine".

Charles III
Foto: EPA - EFE: Charles III

Britanski trgovci su od 1662. do 1807. prevezli gotovo 50 posto ukupnog broja afričkih robova u Ameriku, njih otprilike 3,4 miliona, stoji na stranicama Britanske nacionalne biblioteke.

Britanija je 1807. zabranila trgovinu robljem, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije