Kozaci patroliraju centrom Moskve

Radiosarajevo.ba
Kozaci patroliraju centrom Moskve

Moskovski Kozaci su svoje patrole za očuvanje reda proširili i u centru ruske prijestolnice, javljaju ruski mediji, a prenosi Fena.
 
Do sada su patrole održavali samo Kozaci u jugoistočnoj Moskvi, a sada su pomogli svojim kolegama u pokusnim patrolama centrom Moskve, oko stanice podzemne željeznice Beloruskaja. Ove patrole ujedno su i proba može li ta grupa postati naoružana i plaćena pomoćna policijska snaga sa ovlastima da hapse, rekao je vođa kozačkih patrola Igor Guličev i usporedio svoje ljude sa teksaškim rendžerima.
 
Osmorica Kozaka sa šubarama i tradicionalnim odorama uz dozvolu gradskih vlasti ipak će se za sada obračunavati samo sa pijancima, prosjacima i vozačima koji nepropisno parkiraju.
 
"Kozaci su, međutim, većinu od sat vremena patrole umjesto u borbi protiv kriminala potrošili dajući izjave za više desetaka novinara koji su ih došli pratiti", požalio se Guličev agenciji Interfax.
 
Na opetovane molbe novinara da se pokažu u akciji, Kozaci su s trga oko stanice podzemne željeznice otjerali dva starija prosjaka, staricu koja je prodavala sušene gljive i prodavača čarapa.
 
Kozaci koji održavaju patrole samoproglašeni su potomci carskih konjanika koji su izvorno bili posebna etnička grupa u Rusiji i Ukrajini. Za razliku od policije oni ne mogu provoditi zakon ali mogu dići uzbunu kada otkriju kriminalne aktivnosti, jahati na konjima i nositi tradicionalnu odjeću. Za svoj posao nisu plaćeni, ali mogu besplatno koristiti javni prijevoz i dobivaju odore.
 
Uz podršku vlade i ruske pravoslavne crkve, kozački pokret u posljednje vrijeme ponovno oživljava, a Kremlj te nekadašnje paravojne jedinice koristi kako bi promicao konzervativne vrijednosti i privlačio nacionaliste.
 
U augustu je guverner krasnodarske regije Aleksnadar Tkačjov objavio da planira angažirati Kozake kako bi pomogli policiji u sprečavanju dolazaka ilegalnih useljenika iz susjednih muslimanskih regija.
 
Prošle sedmice zamjenik guvernera rostovske regije Sergej Bondarev izabran za čelnika novoosnovane Kozačke stranke Ruske Federacije. Pored nje na registraciju u ministarstvu pravosuđa čeka još pet stranaka povezanih sa Kozacima.
 
Po popisu stanovništva iz 2010. godine oko 650 hiljada građana Rusije izjašnjavaju se kao Kozaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije