Kosovo: Uhapšena novinarka na granici - sumnjiče je da je ruska špijunka

6
Hina
Kosovo: Uhapšena novinarka na granici - sumnjiče je da je ruska špijunka
Foto: Facebook / Daria Aslamova

Kosovo je uhapsilo rusku novinarku Dariju Aslamovu na granici zbog sumnje da bi mogla biti špijunka, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla dodajući da trenutno pokušavaju utvrditi "njene namjere".

"Mnoge zemlje su dokazale da je bila angažirana u špijunaži za rusku vojnu obavještajnu službu i da se pretvarala da je novinarka", rekao je Svecla u subotu.

Reuters nije mogao provjeriti Svecline optužbe.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Aslamova, koja radi za ruski tabloid Komsomoljskaja Pravda, kazala je da je puštena i da se sada nalazi u srpskom gradu Raški, prenijela je njezina novinska kuća.

Aslamova i Komsomoljskaja Pravda nisu komentirali optužbe Kosova protiv nje.

Svecla je na svojoj Facebook stranici objavio nekoliko fotografija novinarke s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i jednu sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom.

Rusija je glavni saveznik Srbije i baš kao i Beograd protiv je nezavisnosti Kosova.

Napetosti između zapadnobalkanskih susjeda Kosova i Srbije nedavno su se rasplamsale i dosegle vrhunac prošle sedmice nakon što je Kosovo reklo da će obavezati Srbe koji žive na sjeveru zemlje i koriste srpske registarske tablice da predaju zahtjeve za tablice koje izdaju prištinske institucije. To je sada odgođeno.

U drugom incidentu, policija je u subotu rekla da je jedna od njihovih ophodnja u blizini srbijanske granice napadnuta na sjeveru zemlje gdje vladaju etnički sukobi i krijumčarske aktivnosti.

"Njen pokušaj ulaska u našu zemlju, koji koincidira s razvojem događaja na sjeveru zemlje, jasno dokazuje da se Rusija pridružila propagandi Srbije s ciljem destabilizacije naše zemlje", rekao je.

Kosovo se pridružilo Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama u osudi ruske invazije na Ukrajinu i već je uvelo sankcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije