Korisno za sve bh. građane u Njemačkoj: Ako živite pod kirijom, na ovo morate obratiti pažnju

0
Radiosarajevo.ba
Korisno za sve bh. građane u Njemačkoj: Ako živite pod kirijom, na ovo morate obratiti pažnju
Foto: Arhiv / Berlin

Na neke stvari se lako možete naviknuti, isto vrijedi i za stanare i određene slobode koje se tokom najma stana u Njemačkoj mogu podrazumijevati.

Međutim, takozvano “običajno pravo” nije ukorijenjeno u stanarskom pravu.

Pojam običajnog prava odnosi se na nekodificirano pravo i sastoji se od pravila koja su se razvila kroz običaje i praksu. Pojam može također služiti za razlikovanje prava nastalog na temelju sudskih odluka od prava utemeljenoga u propisima, piše Fenix-magazin.

Ambasada SAD jasno odgovorila Dodiku: 'Entitet RS ne postoji van Bosne i Hercegovine'

Ambasada SAD jasno odgovorila Dodiku: 'Entitet RS ne postoji van Bosne i Hercegovine'

Prema Njemačkoj udruzi stanara (DMB), stanodavac ili vlasnik može uložiti prigovor čak i nakon desetljeća toleriranog korištenja. Ako se, primjerice, podrumski odjeljak koristi za smještaj stvari čija namjena nije ugovorena, najmodavac može tražiti od najmoprimca da ga napusti i nakon mnogo godina.

Rad u Njemačkoj: Ovo je spisak 100 zanimanja i plata u "obećanoj zemlji"

Rad u Njemačkoj: Ovo je spisak 100 zanimanja i plata u "obećanoj zemlji"

Isto vrijedi i za korištenje vrta ili dvorišta ako to nije izričito navedeno u ugovoru o najmu.

Vlasnik stoga ima pravo narediti najmoprimcu da prestane primjerice s roštiljanjem u tim prostorima, čak i ako se to godinama toleriralo. Iznajmljivač može zabraniti i sušenje rublja na tavanu ako to nije predviđeno ugovorom.

Tzv. Wegerecht (pravo prolaza) u Njemačkoj također spada u kategoriju običajnog prava i stoga ga stanodavac može opozvati ako se ono ne temelji na ugovorima o obveznom pravu ili hitnim ugovorima o pravu puta.

Ako se stanodavac predomisli čak i nakon godina uobičajenog korištenja, može zabraniti stanarima hodanje po stazama i, ako je potrebno, čak postaviti barijere ako se prekrše njegove naredbe. Ugovor o najmu Osnova dobrog najma između stanodavca i ostalih stanara je jasan ugovor o najmu.

Njemačka uoči energetskog 'Dana D' uvodi neviđene redukcije: ‘Ugrožen je socijalni mir‘

Njemačka uoči energetskog 'Dana D' uvodi neviđene redukcije: ‘Ugrožen je socijalni mir‘

Budući da se naknadna naplata određenih potraživanja obično pokaže teškom, ugovore o najmu treba pojasniti i sastaviti u pisanom obliku na početku najma. Korištenje površina, soba i staza koje nisu dio stambenog prostora nije samo po sebi razumljivo i stoga se treba odrediti u prethodnom pismenom dogovoru sa stanodavcem.

Kako bi se izbjegli sporovi, Središnja udruga njemačkih vlasnika kuća, stanova i zemljišta preporučuje sastavljanje pismenog ugovora u kojem se navodi pravo stanodavca na otkaz ako su stanari naknadno dobili sobe, površine ili staze. Kućni red U kućama u kojima živi nekoliko strana, postavljanje kućnog reda može pomoći u osiguravanju nesmetanog suživota.

Zajednička pitanja, kao što su opći red i sigurnost te zaštita stambene zgrade, mogu se jedinstveno urediti kućnim redom. Posebno je važan ugovor o pravima korištenja, kojeg ima više strana.

Na primjer, vrijeme mirovanja, sigurnosni propisi i pitanja koja se odnose na red trebaju biti obvezujući za sve stanovnike. Budući je ova tema uvijek zanimljiva onima koji žive u najmu, stručnjaci često upozoravaju na prava koja su ostvariva, ali i ono na što nemate pravo kao najmoprimac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije