Komunistički režim Istočne Njemačke prodavao krv za devize

Radiosarajevo.ba
Komunistički režim Istočne Njemačke prodavao krv za devize

Bivši komunistički režim Istočne Njemačke prisiljavao je zatvorenike na vađenje krvi koju su zatim prodavali zapadu, objavila je televizija ARD. Glavni razlog ovoj prodaji je bila nabava deviza.

Televizija ARD navela je kako je i bavarski Crveni križ preko posrednika u Švicarskoj kupovao krv iz DDR-a.

Oni su se pozvali na još neobjavljenu studiju Službe za dokumente tajne služne Štasi pod naslovom 'Roba iz zatvora klasnog neprijatelja - Rad zarobljenika u DDR-u, trgovina istok-zapad i državna sigurnost (1970-1989)'.

Iz Štasijevih dokumenata proizlazi da su zarobljenicima u zatvoru u Waldheimu nedobrovoljno uzimali krv te da su se medicinske sestre jednom pobunile uz obrazloženje da su 'jadni zatvorenici sigurno bili na to prisiljeni.

Bavarski Crveni križ potvrdio da su kupovali krv od DDR-a u 80-im godinama prošlog stoljeća te su izrazili žaljenje, ali ipak nije jasno jesu li bili svjesni da se radilo o krvi zatvorenika, piše Jutarnji.hr.

"Dio je logike sistema bio da se ne izrabljuje zatvorenike samo radom, nego su im uzimali i krv te je prodavali na zapad", rekao je istoričar Tobias Wunschik za televiziju ARD uz napomenu da su mnoge zapadne kompanije također kupovale robu iz DDR-a.

"Puno je slučajeva u kojima su zapadnjaci kupovali dobra koje su proizveli zatvorenici", rekao je istoričar te je dodao kako je na godišnjoj razini prodavano robe proizvedene u zatvorima u vrijednosti od oko 100 miliona eura.

Volkswagen je kupovao automobilske dijelove, ali su u emisiji rekli u to vrijeme nisu znali da je riječ o proizvodima nastalih od rada zarobljenika.

"Oni koji su poslovali s DDR-om nikada ne mogu biti sigurni pod kojim su uvjetima proizvodi nastali", izjavio je povjerenik za Štasijevu dokumentaciju Roland Jahn uz zahtjev da njemačke tvrtke otvore svoje arhive kako bi ispravili greške iz prošlosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije