Komisija UN-a pozvala na legalizaciju prostitucije

Radiosarajevo.ba
Komisija UN-a pozvala na legalizaciju prostitucije

Komisija Ujedinjenih naroda (UN) za "HIV i Zakone" predložila je u svom posebnom izvještaju svim zemljama svijeta da odbace zakone koji kažnjavaju prostituciju, odnosno da dekriminaliziraju prostituciju. Poseban izvještaj spominje i termin "sporazumni seksualni odnos punoljetnih osoba", kao termin preko kojeg bi se legalizira prostitucija. 
Izvještaj UN-a napravljen je kao dio borbe protiv HIV-a, a isti dokument predlaže i da se u zakonima napravi jasan odmak od trgovine ljudima odnosno robljem od prostitucije

Izvještaj tako predlaže i da se u prostituciju odnosno u "sporazumni seksualni odnos" ubaci odnos između osoba istog spola te da se naglasi da je riječ o "dobrovoljnom odnosu" koje ne počiva na prisili.

Osim kontroverzi oko prostitucije, izvještaj spominje i slobodno "korištenje ubrizgavajućih droga" i to na način da se ne kažnjava korisnika koji bude zatečen u toj radnji. Naime, jedino bi trebalo kazneno postupati prema osobama koji tim radnjama dovode u opasnost druge ljude.

"Sa sadašnjim zakonima ljude se izravno šalje u podzemlja, a ondje su daleko od osnovnih zdravstvenih usluga što povećava rizik od HIV-a", navodi se u izvještaju.

Globalnu komisiju UN-a koja je predložila ovakve zakone čini 15 bivših šefova država te niz pravnih stručnjaka te HIV odnosno AIDS aktivista, objavio je Index.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije