Komandant EUCOM-a: Moskva cilja na zemlje Balkana s kampanjom dezinformacija

Radiosarajevo.ba
Komandant EUCOM-a: Moskva cilja na zemlje Balkana s kampanjom dezinformacija

Balkan je teritorija koja će u budućnosti imati velike probleme jer Kremlj povećava tempo u svojim kampanjama dezinformacija u Srbiji, kao i u državama sa većom srpskom populacijom, poput Kosova i Bosne, upozorio je najviši dužnosnik američke vojske u Europi prošle sedmice.

General armije Curtis Scaparrotti je u svjedočenju kazao: “Rusija radi na Balkanu i imamo osjećaj kao da smo zasljepljeni na tom području”.

Ideja Moskve je da ima “efekat trovanja” nacija u bivšoj Jugoslaviji, kako bi destabilizirala njihove vlade i kako bi građani izgubili povjerenje unjihove vođe.

Najočitiji primjer ruskog javnog djelovanja je bio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori jer se ona želi priključiti NATO-u i Europskoj uniji, piše USNI News.

Moskva je otela Krim 2014. godine, podržavala je separatiste u Ukrajini i namjerno pogoršava odnose sa Europskom unijom i SAD-om, koje su agresiju na Ukrajinu vidjele i kao prijetnju po njih same”, upozorava general Scaparrotti.

U to vrijeme, crnogorski zvaničnici su bili izloženi napadu opozicionih stranaka i ruske obavještajne službe kako bi podrivali izbore 2016. Godine i kako bi zbacili sadašnju vlast i doveli one koji se protive NATO-u i EU.

Crna Gora je ipak to prebrodila i 2017. godine postala 29-ta članica NATO-a.

Zapadni Balkan je 1995. godine bio poligon na kojem je NATO poduzeo vojnu intervenciju.

U to vrijeme Bosna je bila raskomadana na tri dijela. Rusija gradi vjerske i kulturne odnose sa Srbima.

Četiri godine kasnije, NATO je vojno odgovorio na vojnu i humanitarnu krizu na Kosovu, predominantno muslimanskoj provinciji u tadašnjoj Srbiji. Kosovo je u međuvremenu proglasilo nezavisnost.

NATO ima štab i jedinice u Bosni kao i na Kosovu. SAD su posvećene objema državama i Amerika je postavila Nacionalnu gardu u ove države.

Rusija se nastavila miješati u demokratske procese na zapadu. Pomogli su u otcjepljenju Velike Britanije od Europske unije kroz promociju Brexita, podržavali ultradesničare u Francuskoj i Njemačkoj, koja je jedva sastavila vladu kao i u Italiji. Također, na predstojećim izborima u Švedskoj podržavaju desničare i euroskeptike.

“Tipično, kada pogledate dezinformacije, društvene mreže, osnovni cilj je podrivati zapadne vrijednosti. To podrivanje znači da ljudi izgube vjeru u sadašnju vlast. To su uradili u Crnoj Gori.Rusija koristi više platformi preko kojih djeluje u svrhu stvaranja haosa i konfuzije”, upozorio je američki general.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije