Ko je bio ubijeni Shinzo Abe: Imao najduži premijerski staž u Japanu

1
Radiosarajevo.ba
Ko je bio ubijeni Shinzo Abe: Imao najduži premijerski staž u Japanu
Foto: EPA / Shinzo Abe, bivši premijer Japana

Shinzo Abe, bivši premijer Japana, upucan je tokom predizbornog skupa u gradu Nara dok je držao govor. Pogođen je u prsa i leđa, a njegov napadač je uhapšen nakon pucnjave.

Prema prvim informacijama iz Japana, nakon napada Abe nije pokazivao znakove života, a nedugo poslije je objavljeno da je preminuo.

Prije nego što je 2020. odstupio, Abe je imao najduži premijerski staž u Japanu. Iz ureda premijera otišao je zbog lošeg zdravlja. Zalagao se za ekonomske reforme i uspostavljao ključne diplomatske odnose. No, bilo je i skandala tokom njegovog mandata.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Smatrali su ga simbolom promjene i mladosti

Šok u Japanu: Preminuo Shinzo Abe nakon atentata

Šok u Japanu: Preminuo Shinzo Abe nakon atentata

Abe je prvi put postao premijer 2006. s 52 godine, što ga čini najmlađom osobom koja je preuzela premijersku dužnost u Japanu. Smatrali su ga simbolom mladosti i promjene.

Abeov prvi mandat bio je turbulentan, pogođen skandalima i nesuglasicama, a okončan je iznenadnom ostavkom. Nakon što je isprva sugerirao da se povlači iz političkih razloga, priznao je da pati od bolesti koja mu je kasnije dijagnosticirana kao ulcerozni kolitis.

To je hronična upalna bolest crijeva koja je zahtijevala višemjesečno liječenje. Abe je rekao da je bolest na kraju pobijedio uz pomoć novih lijekova.

Abeov plan za Japan

Abe se ponovo kandidirao pa 2012. opet postao premijer. U to vrijeme Japan se još uvijek oporavljao od posljedica cunamija i nuklearne katastrofe u Fukushimi koji su se dogodili 2011., a Abe je naizgled nudio spas. Njegov plan bio je "Abenomika" - plan za oživljavanje privrede.

Japanska privreda treća je po veličini na svijetu i bila je preko 20 godina u stagnaciji. Abeov plan za privredu uključivao je golemu državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokracije.

Abe je također nastojao povećati pad stope nataliteta u zemlji tako što je radna mjesta učinio prijateljskijim prema roditeljima, posebice majkama. Progurao je kontroverzna povećanja poreza na potrošnju kako bi pomogao u financiranju vrtića i popunio rupe u japanskom prenapregnutom socijalnom sistemu.

Iako je bilo određenog napretka u reformama, veći strukturni problemi ekonomije nisu nestali. Deflacija je i dalje bila prisutna, a privreda je bilo u recesiji čak i prije izbijanja koronavirusa 2020. Tokom pandemije Abeova popularnost dodatno je opala jer su njegov pristup rješavanju problema kritizirali kao spor i zbunjujuć. Abeov rejting bio je iznimno nizak.

Abe i vanjska politika

Na međunarodnoj političkoj sceni, Abe je zauzeo tvrd stav prema Sjevernoj Koreji, ali je htio biti mirotvorac između SAD-a i Irana. Abe je stvorio lični odnos s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, no taj odnos nije iskoristio da s njim razgovara o pitanjima koja su bitna za Japan poput pitanja Sjeverne Koreje i trgovine. Na kraju je Trump i dalje htio prisiliti Japan da plati više za američke trupe stacionirane u svojoj zemlji.

Bivši japanski premijer pokušao je popraviti veze s Kinom i Rusijom. No, dogovor s Rusijom o spornim sjevernim otocima nije postignut, a i propao je plan da kineski predsjednik Xi Jinping dođe u državnu posjetu Japanu. Abe nije htio napraviti kompromis u vezi Južne Koreje i neriješenih ratnih sporova te je nastavio s planovima za reviziju japanskog pacifističkog ustava.

Tokom svog mandata Abe je izdržao političke "oluje", uključujući optužbe za kronizam. To nije puno utjecalo na Abeovu moć, dijelom zbog slabosti opozicije. Abe je trebao ostati premijer do kraja 2021., no s dužnosti je odstupio u augustu 2020. Tako je završio njegov drugi mandat, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije