Ključni elementi sa suđenja Dereku Chauvinu zbog smrti Georgea Floyda

Radiosarajevo.ba
Ključni elementi sa suđenja Dereku Chauvinu zbog smrti Georgea Floyda
ABC News / Dr. Mark Tobin

Ljekari su na suđenju zbog ubojstva Georgea Floyda anatomskim dijagramima pokušali dokazati da je on umro zbog pritiskanja policije na pod, a ne zbog predoziranja fentanilom.

Ljekar Martin Tobin s odjela za intenzivnu njegu čikaške bolnice rekao je poroti da je Floyd umro "zbog premale količine kisika" pritisnut licem na tlo koljenom policajca na vratu. Snimak Floydovih posljednjih trenutaka prošlog maja je pokrenula globalne proteste protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti.

Porotnici su, prema Tobinovim instrukcijama, dodirivali dijelove svojih vratova, dobivajući anatomske lekcije ljekara, javlja ABC News.

Bilo koja "zdrava osoba" izgubila bi život u takvim ulsovima, rekao je Tobin slažući se sa zaključcima lokalnog medicinskog stručnjaka da je Floydova smrt posljedica policijskog postupanja.

Doktor Isenschim rekao je kako je toksikološkim testovima u Floydovoj krvi pronašao fentanil,ali u nivou pronađenim u uzorcima uzetih od ljudi koji su pritvoreni zbog vožnje pod utjecajem narkotika.

Forenzički patolog William Smock poroti je rekao da je Floyd umro od "pozicijske asfiksije" zbog pritiskanja policije, "odnosno jer nije imao više kisika u svom tijelu".

Sva tri ljekara koje su pozvali tužitelji ukazali su na različite trenutke videosnimke koji negiraju Chauvinovu odbranu.

Tobin je rekao poroti da prati Floydove udisaje na snimci, naglasivši kako se njihov broj ne smanjuje dok ne padne u nesvijest.

Predoziranje fentanilom, s druge strane, obilježeno je brzim disanjem, rekao je.

Sljedeće sedmice se očekuje svjedočenje ljekara koje je pozvao Eric Nelson, Chauvinov advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije