Klimatska konferencija u kritičnoj tački

Radiosarajevo.ba
Klimatska konferencija u kritičnoj tački

Bijela kuća je saopštila da će se predsjednik Obama danas, posljednjeg dana konferencije o klimatskim promjenama, sastati s kineskim premijerom Wen Jiabaoom. U saopštenju nije objavljeno o čemu će se razgovarati.

Međutim, odbijanje Sjedinjenih Država da pristanu na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova od onoga što su predložile, te kinesko odbijanje da se dopusti verifikacija kineske emisije stakleničkih plinova, dvije su od najvećih prepreka za postizanje globalnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je jučer da cijeli svijet gleda ka Kopenhagenu. Prvi čovjek svjetske organizacije nazvao je klimatsku konferenciju jednim od najsloženijih i najtežih procesa koji se mogu zamisliti. Gospodin Ban je pozvao pregovarače da imaju u vidu zdravi razum, da budu spremni na kompromis i hrabre odluke, dodajući kako vjeruje da se do sporazuma može doći.

Dobar sporazum ili nikakav

Uz predsjednika Obamu, danas će konferenciji u Kopenhagenu nazočiti više od stotinu stranih čelnika. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da bi američki predsjednik radije želio da se konferencija okonča bez sporazuma, umjesto pristajanja na loši sporazuum.

Američki državni sekretar Hillary Clinton jučer je objavila da će Sjedinjene Države pridonijeti u pokretanju godišnjeg fonda od stotinu milijardi dolara iz kojeg bi se pomagalo zemljama u razvoju da se nose s posljedicama globalnog zatopljenja. Ipak, dodala je, američa ponuda ovisi o tome hoće li te zemlje smanjiti svoju emisiju stakleničkih plinova te dopustiti verifikaciju.

Financial Times: Topi se stari svjetski poredak
EU: Pregovori o klimi ne napreduju
SAD će se pridružiti klimatskom fondu od 100 milijardi dolara
U Kopenhagenu nema dogovora (VIDEO)

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije