Klaus potpisao, sve spremno za novu Evropu

Radiosarajevo.ba
Klaus potpisao, sve spremno za novu Evropu

Foto: timesonline.com

Poslije potpisa predsjednika Češke Vaclava Klausa na Lisabonski ugovor, u Evropskoj komisiji ne očekuju komplikacije. Britanski opozicionar David Cameroon je odustao od referenduma tako da Evropa čeka svog prvog predsjednika.

Ocjenjujući odluku predsjednika Češke kao krucijalnu za ratifikaciju Lisabonskog ugovora u toj zemlji predsednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso je istakao da je sada „apsolutno jasno da će Lisabonski ugovor stupiti na snagu vrlo brzo“:

„Više ne očekujem nepotrebno odlaganje implementacije Lisabonskog ugovora. Nadam se da ćemo sada nastaviti, i to što je brže moguće, sa nominacijama za predsjednika Vijeća EU i potpredsjednika EK, tj. visokog predstavnika EU. Posle toga, kada budem imao i kompletnu listu kandidata, nastavit ću sa formiranjem novog sastava Evropske komisije“, rekao je Barroso koji se nalazi u Washingtonu, na samitu EU i SAD.

Barroso je ovom prilikom čestitao svima, koji su u 27 zemalja članica naporno radili kako bi Lisabonski ugovor postao stvarnost.

Počinje trka za „dream team“ EU

Da je Klausovim potpisom otklonjena i posljednja prepreka na putu primjene Lisabonskog ugovora, smatra i Frederik Reinfeldt, premijer Švedske, zemlje koja trenutno predsjedava EU.

On je najavio da će novi Ugovor stupiti na snagu 1. decembra, kao i da se do tada „svi detalji moraju riješiti“.

U Briselu se tako sada razmatraju datumi za održavanje vanrednog sastanka lidera zemalja EU na kome bi se donijele odluke o najvažnijim funkcijama EU, koje sa sobom nosi Lisabonski ugovor. Tako bi pola milijarde Evropljana 12. ili 19. novembra trebalo da dobiju svog prvog predsjednika i šefa diplomatije.

dw-world.de/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije