Kina: Zbog gustog smoga učenicima zabranjeno da izlaze iz škola

Radiosarajevo.ba
Kina: Zbog gustog smoga učenicima zabranjeno da izlaze iz škola

Kineske vlasti naložile su hiljadama fabrika širom zemlje da privremeno obustave rad zbog velikog zagađena zraka i smoga koji je obavio mnoge gradove i ugrozio zdravlje ljudi, javljaju danas lokalni mediji.

Peking je prekriven gustim sivim pokrivačem od smoga, a u tom gradu koncentracija PM 2,5, što je jedan od najvažnijih pokazatelja zagađenja zraka, premašuje 598 mikrograma po kubnom metru, dok je sigurni nivo koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija tek 25 mikrograma, javila je agencija AFP.

Vlasti u Pekingu naložile su prekid rada 2.100 fabrika koje su najveći zagađivači i savjetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova, objavio je list China Daily.

Avioprijevoznici su zbog smoga otkazali više od 30 letova iz Pekinga i Šangaja, uglavnom prema provinciji Šensi, ključnog kineskog proizvođača uglja.

Osim toga, školama u Pekingu je naloženo da učenike ne puštaju napolje.

Vidljivost je u Pekingu pala na samo nekoliko stotina metara, a mnoge zgrade su obavijene izmaglicom od smoga. Građani se žale na neugodan miris u zraku, a mnogi nose maske na licima.

Kineski gradovi su među najzagađenijima u svijetu, kao posljedica tri decenije eksplozivnog ekonomskog rasta koji je rezultirao izgradnjom stotina elektrana na ugalj i naglim povećanjem broja automobila na putevima.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije