Kina: Stare osobe se ubijaju da bi izbjegle kremiranje

Radiosarajevo.ba
Kina: Stare osobe se ubijaju da bi izbjegle kremiranje

Šest starih osoba nedavno je u Kini izvršilo samoubistvo kako bi bile sigurne da će biti sahranjene u grob, prije stupanja na snagu lokalnog propisa koji nameće kremiranje, izvijestile su u srijedu jedne kineske novine. 

Višemilenijska tradicija u Kini zahtijeva od porodica da sahrane svoje bližnje i naprave im grob u zemlji i nije rijetkost da se grob kupi za života.

Posljednjih godina, lokalne vlade u potrazi za zemljištem za gradnju i sađenje poljoprivrednih kultura pokrenule su kampanje za uništavanje grobova i poticanja na kremiranje. 

Šest starih osoba u regiji Anking izvršile su samoubistvo "kako bi izbjegle nove propise o načinu sahranjivanja", objavio je dnevni list pozivajući se na članove porodica umrlih osoba.

Nasilno oduzimanje grobova koje su porodice već kupile, što ga provode lokalne vlasti, "izazvalo je veliki psihološki šok" u porodicama.

Lokalne vlasti tvrde da ova samoubistva nisu povezana sa zabranom sahranjivanja u zemlji i da porodice rado odustaju od svojih grobova.

Uništavanje 400.000 grobova u pokrajini Henan u 2012. godini, o kojem su izvještavali lokalni mediji, izazvalo je gnjevne reakcije u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije