Kina: Smrtna kazna studentu za ubistvo cimera

Radiosarajevo.ba
Kina: Smrtna kazna studentu za ubistvo cimera

Kineski sud osudio je na smrtnu kaznu studenta medicine na prestižnom šangajskom univerzitetu Fudan, koji je ubio svog cimera, sipavši mu otrov u aparat za vodu, prenosi Fena.

Šangajski sud je u presudi naveo da je student Lin Senhao počinio ubistvo "iz inata", upotrijebivši toksičnu hemikaliju N-Nitrozodimetilamin, koju je uzeo iz laboratorije šangajske bolnice u kojoj je radio kao pripravnik, prenijela je agencija AFP.

Lin je na početku suđena u novembru prošle godine tvrdio da je to što je otrovao svog cimera bila prvoaprilska šala. Žrtva Huang Jang je 1. aprila popio zatrovanu vodu iz aparata, a preminuo je 16. aprila.

Hemikalija N-Nitrozodimetilamin se prvenstveno koristi za istraživanja, ali kod ljudi može da prouzrokuje oštećenje jetre i trovanje krvi.

„Optuženi Lin Senhao je počinio namjerno ubistvo trovanjem. Metod je bio nemilosrdan, šteta po društvo velika, a zločin veoma ozbiljan“, navodi se u presudi suda, koji je odbacio argument Lina da je to bila samo šala, budući da je on bio upoznat s dejstvom otrovne hemikalije jer ju je koristio u laboratoriji prilikom eksperimentiranja na životinjama.

Lin ima pravo na žalbu, a prije nego što bude izvršena smrtna kazna, mora da je potvrdi i vrhovni sud, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije