Kina: Raste broj žrtava u rudniku

Radiosarajevo.ba
Kina: Raste broj žrtava u rudniku

Broj poginulih rudara u eksploziji metana u rudniku uglja u Kini koji se dogodio u subotu porastao je na 23, saopćili su lokalni zvaničnici. 

Spasioci su pronašli tijela petorice rudara koji su stradali prije dva dana u eksploziji u jami rudnika Xiangshui u pokrajini Guijou, prenijela je agencija Xinhua. 

Prema prvim nalazima istrage, za nesreću je kriva nedovoljna primjena mjera sigurnosti u rudniku, prenijela je agencija. 

Poslije eksplozije u rudniku uglja, koji je vlasništvo kompanije Pandyang, 28 rudara je ostalo zarobljeno pod zemljom. 

Brzom intervencijom spasilaca pet rudara je spašeno, a 18 tijela nastradalih kopača je izvučeno. U kasnijm potragama pronađena su tijela i preostalih rudara, podsjetio je Tanjug

Zbog velikog broja privatnih i 'divljih' rudnika ugljam Kina je jedna od zemalja s najvećim brojem nesreća u rudnicima, uglavnom zbog zaostale opreme i nepridržavanja mjera sigurnosti. 

Prema zvaničnim podacima, prošle godine su u nesrećama u rudnicima uglja u Kini poginula 1.973 rudara, što je za 19 posto manje nego prethodne godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije