Kina predstavila prvi 'nevidljivi' borbeni avion J-31 (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kina predstavila prvi 'nevidljivi' borbeni avion J-31 (VIDEO)

Kina je prikazala prvi prototip "nevidljivog" borbenog aviona J-31 što bi trebalo da bude kineski "odgovor" na američki lovac F-35.

Avion je prikazan u srijedu na aeromitingu u gradu Džuhaiju, gdje se vinuo u nebo i izveo dva okreta i skoro vertikalni pad, javlja France Press.

Agencija ocjenjuje da je prikazivanje "nevidljivog" aviona primjer bez presedana da kineska vojska dozvoljava širokoj javnosti da ima uvid u njene tehnološke sposobnosti.

Ovaj avion je godinama unazad meta spekulacija, a njegove prve fotografije postale su dostupne na vojnim portalima tek u posljednjih nekoliko mjeseci.

Proizvođač aviona, koji nosi ime "Soko-Orao", jeste kineska kompanija AVIC.

Kineska vojska je saopćila da će avijacija uložiti napore da "ostvari snove o snažnoj Kini i moćnim oružanim snagama i moćnoj državi".

Vojni analitičari smatraju da je kineski "nevidljivi lovac" odgovor na američki F-35 budući da kineska vojna tehnologija zaostaje za američkom u ovoj oblasti.

Oni također vjeruju da kineska odbrambena industrija želi da pokaže svoje potencijale za izvoz i da nastoji da proda u inozemstvo petu generaciju borbenih aviona, koji su također prikazani na aeromitingu.

AFP podsjeća da premijera "nevidljivog" dolazi u trenutku pojačanih tenzija između Kine i njenih susjeda zbog teritorijalnih sporova, posebno s Japanom zbog grupe ostrva u Istočnom kineskom moru na koje obje države polažu pravo.

Kina godinama unazad povećava izdvajanja u budžetu za odbranu kroz razne projekte, a čija vrijednost će u ovoj godini iznositi 132 milijarde dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije