Kina pozvala Washington da ne priznaje Tajvan

0
Radiosarajevo.ba
Kina pozvala Washington da ne priznaje Tajvan
Foto: EPA / Jake Sullivan

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi rekao je savjetniku za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država Jakeu Sullivanu da zvanični Washington treba da ostane pri obavezi da neće podržavati nezavisnost Tajvana.

Kako se u subotu, 27. januara, navodi u saopštenju Pekinga, šef kineske diplomatije rekao je da predsjednički i parlamentarni izbori na Tajvanu održani 13. januara „nisu promijenili činjenicu da je to ostrvo sastavni dio Kine“, kao i da je najveći izazov u kinesko-američkim odnosima pitanje "nezavisnosti Tajvana".

U saopštenju Bijele Kuće od subote, 27. januara, naglašeno je da je Sulliven prenio drugoj strani da je važno održanje mira i stabilnosti u tom regionu.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sullivan je istakao da, iako su Washington i Peking u globalnoj konkurenciji, obje strane moraju da "spriječe da to prijeđe u sukob ili konfrontaciju".

Wang Yi je dodao da bi obje strane trebalo da iskoriste predstojeću 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa kao šansu da razmišljaju o prošlim iskustvima i tretiraju jedni druge kao jednake, „umjesto da usvajaju snishodljiv stav."

„Obje strane treba da budu posvećene međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i saradnji u kojoj svi dobijaju, izgrađujući ispravan način za interakciju Kine i SAD", rekao je Wang Yi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije