Kina: Počelo suđenje aktivisti za ljudska prava Xu Zhiyongu

Radiosarajevo.ba
Kina: Počelo suđenje aktivisti za ljudska prava Xu Zhiyongu

Xu Zhiyong, ugledni aktivista za ljudska prava koji se zalagao za borbu protiv korupcije, izveden je u srijedu na suđenje u Kini. 

Xu je optužen za "okupljanje masa koje remete javni red i mir". On je jedan od nekolicine aktivista iz pokreta za transparentnost kojima se sudi u ovoj sedmici.  

Grupe za ljudska prava zbog tih suđenja su kritikovale kineskog predsjednika Xi Jingpinga, koji je obećao borbu protiv korupcije. 

Ona su došla u vrijeme kada su se pojavili izvještaji o brojnim članovima kineske elite koji su uspostavili offshore kompanije u poreskim rajevima izvan Kine.

Suđenje Xu Zhiyongu, koji je uhapšen u julu 2013., počelo je u srijedu u Pekingu. 

Pred zgradom suda uvedene su jake mjere sigurnosti, dok je policija spriječila novinare da se približe ili snimaju izvana. 

Tim BBC-ja koji je izvještavao s ulice u blizini suda bio je prisiljen da se udalji nakon što ih je grupa ljudi u civilnim odijelima izgurala s ulice, javlja Fena.

Novinar CNN-a David McKenzie saopćio je na svom Twitter profilu da je "savladan, uhapšen i da mu je oprema slomljena" u blizini sudnice. 

Zapadni diplomati saopćili su da su bili u prilici da uđu u zgradu, ali da im nije dopušten ulazak u sudnicu. 

Xuov advokat Zhang Qingfang izjavio je za BBC da Xu i njegovi advokati smatraju sudski postupak nelegalnim, i ostali su nijemi tokom suđenja u znak  protesta. 

Zhang je ranije izjavio novinarima da pošteno suđenje izgleda "malo vjerovatno". Kazao je kako mu nije pružena prilika da brani Xua pred nepristrasnim sudom

"Prošle sam sedmice prijavio dolazak pet svjedoka kako bi svjedočili, ali ne samo da je sud odbacio moju molbu nego je i policija ograničila dolazak tim svjedocima u proteklim danima" kazao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije