Kina optužuje SAD za 'ozbiljnu vojnu provokaciju'

Radiosarajevo.ba
Kina optužuje SAD za 'ozbiljnu vojnu provokaciju'

Kina je optužila SAD za "ozbiljnu vojnu provokaciju" pošto je američki bombarder preletio iznad jednog od kineskih vještačkih otoka u Južnom kineskom moru.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopćilo je da SAD namjerno podižu tenzije u spornom području na koje, pored Kine, teritorijalno pravo polažu i druge zemlje regiona.

"Akcije američke strane predstavljaju ozbiljnu vojnu provokaciju i okolnosti u Južnom kineskom moru čine još kompleksnijim i čak militariziranijim", navodi se u saopćenju. 

Washington je pozvan da odmah preduzme korake da spriječi ponavljanje takvih incidenata i ugrožavanje odnosa vojski dviju zemalja. 

U saopćenju je ponovo upozoreno da će Kina preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti suverenitet i sigurnost. 

Portparol Pentagona Bill Urban saopćio je u petak da SAD redovno organiziraju probne letove bombardera B-52 u regionu, ali da nije bio plan da avion leti na manje od 12 nautičkih milja od bilo kojeg vještačkog ostrva koje Kina gradi u tom dijelu mora, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije