Poznati budistički sveštenik optužen za seksualno zlostavljanje

AA
Poznati budistički sveštenik optužen za seksualno zlostavljanje
Facebook / Shi Xuecheng

Visokorangirani budistički sveštenik u Kini pod istragom je vlade zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Optužnica za uznemiravanje i traženje seksualnih usluga od brojnih redovnica protiv Shija Xuechenga je napisana na 95 stranica. Sastavili su je dvojica sveštenika u Centru za budističko učenje u Pekingu.

Dokument koji sadrži svjedočenja navodnih žrtava pojavio se ove sedmice na društvenim mrežama. Izazvao je žestoke reakcije i netipičan interes državnih medija prije nego što je cenzurisan.

Kineska državna uprava za religijske poslove je u četvrtak saopštila kako će istražiti tvrdnje. Sveštenik i manastir u kojem služi negirali su optužbe.

Xuecheng, vođa Asocijacije budista u Kini, savjetodavnog organa centralne vlade, je posljednji u nizu visokorangiranih muškaraca pod istragom za seksualna zlodjela. Poznati univerzitetski profesori, aktivisti i javne ličnosti su na društevnim mrežama optuženi i pod istragom su.

Xuecheng (51) je poznata religijska ličnost u Kini. Objavio je brojne knjige, a njegove dnevne objave na blogu prate brojni Kinezi. U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta živi oko 250 miliona budista i mnoštvo onih koji slijede religije s budističkim elementima.

"Zviždači" iz manastira Longquan su se predstavili kao doktori nauka koji su se zamonašili prije deceniju. Prikupili su snimke, poruke i izjave žena koje tvrde da im je Xuecheng slao sugestivne poruke ili ih je prisiljavao na seks. U optužnici su finansijski izvještaji koji sugerišu da je pronevjerio 1,5 miliona dolara.

Xuecheng je u srijedu odbacio optužbe. U skladu s budističkom tradicijom, Xuecheng je prihvatanjem monaškog života pristao na celibat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije