Kim Jong-Il izabrao nasljednika

Radiosarajevo.ba
Kim Jong-Il izabrao nasljednika

Sjeverna Koreja je obavijestila svoje diplomatske misije da će najmlađi sin Kim Jong-ila biti budući vođa zemlje, javili su u utorak južnokorejski mediji.

Novine Hankook Ilbo javile su da je komunistički režim poslao poruku odmah nakon svoje nuklearne probe 25. maja i njome zahtijeva da diplomati izraze lojalnost Kimovom trećem sinu - 26-godišnjem Jong Unu, prenio je AP.

Visokotiražni Hankook pozvao se na neimenovane članove južnokorejskoga parlamentarnog obavještajnog komiteta.

Južnokorejska špijunska agencija Nacionalna obavještajna služba izvijestila je poslanike u ponedjeljak o potezu Sjevera, pišu novine.

Novine Dong-A Ilbo objavile su sličan izvještaj navodeći da stanovnici Sjevera uče pjesmu kojom se hvali Kimov sin. Novine su se pozvale na anonimne izvore.

Špijunska agencija saopćila je da ne može potvrditi izvještaj.
Najavljena predaja vlasti dolazi u vrijeme kada je Sjever pojačao napetosti u regiji. Sjeverna Koreja je testirala nuklearnu bombu 25. maja i ispalila nekoliko projektila kratkog dometa. U medijskim izvještajima se navodi kako izgleda da se Sjever priprema da testira dalekodometni projektil.

Većina analitičara dugo je vjerovala da Kimov najmlađi sin ima najveće šanse da naslijedi autoritarnog čelnika. O njemu se malo zna, osim da je pohađao Međunarodnu školu u Bernu, u Švicarskoj.

Bivši kuhar Kim Jong-ila, Kenji Fujimoto, piše u svojim memoarima da sin izgleda i djeluje upravo kao i otac i da je on očev glavni favorit za nasljednika.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije