Kim je živ? Poslao pismo radnicima

Radiosarajevo.ba
Kim je živ? Poslao pismo radnicima
Foto: EPA-EFE / Kim Jong-un

Brojne su špekulacije u vezi zdravstvenog stanja sjevernokorejskog lidera Kima Jong Una. I dok su sinoć kineski mediji objavili da je on umro, danas su državni mediji iz Sjeverne Koreje javili da je on poslao pismo građevinskim radnicima u odmaralištu Samjiyon, jednom od najambicioznijih razvojnih projekata u Sjevernoj Koreji.

Kim se navodno zahvalio radnicima koji rade na izgradnji "idealnog socijalističkog grada". U ovom gradu se rodio Kimov otac Kim Jong-il koji je ranije vladao zemljom. Grad će doživjeti potpuni preobražaj, dobit će nove željezničke stanice, električnu i telekomunikacijsku infrastrukturu i stotine novih zgrada.

Samjiyon se nalazi u podnožju "svete planine" Paektu, a Kim je ovdje često dolazio.

Pismo sjevernokorejskog lidera radnicima, kao i njegova službena komunikacija sa stranim liderima, malo su utišali glasine o tome da je on zapravo na smrtnoj postelji. 

Pojavili su se i izvještaji da je Kimov poznati voz viđen u odmaralištu u kojem se navodno oporavlja nakon "kardiovaskularne procedure". Voz je stigao 21. aprila. 

Međutim, CNN navodi da to ništa ne govori o Kimovom zdravstvenom stanju te da sjevernokorejski lider preverira u putovati avionom, dok voz koristi kao formalni način putovanja, javlja Russia Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije