Kijevski hramovi i svetišta u riziku od ruskog razaranja

1
Fena
Kijevski hramovi i svetišta u riziku od ruskog razaranja
Foto: Fena / Agencije / Kijev, duhovno srce Ukrajine

Kijev, duhovno srce Ukrajine, je u riziku od eventualnog katastrofalnog ruskog napada.

Među lokacijama koje su u riziku od napada u ukrajinskoj prijestolnici su najsvetiji pravoslavni hramovi, koji datiraju skoro 1.000 godina od zore hrišćanstva u regiji.

Lokacije, s ostalim znamenitim hramovima u Kijevu, imaju vjerski značaj i za ukrajinske i za ruske pravoslavce. Također su moćni simboli u raspravama oko toga da li su te dvije grupe jedan narod - kako tvrdi ruski predsjednik Vladmir Putin – ili su različiti ali povezani slavenski narodi.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Oštetili spomenik

Među tim znamenitostima je katedrala Svete Sofije sa zlatnom kupolom, i Kijev-Pečersk Lavra, raštrkani kompleks podzemnih i nadzemnih objekata također poznat kao Manastir pećina. Među ostalima su su manastir Svetog Mihajla s više tornjeva sa zlatnim kupolama i crkva Svetog Andrije.

U utorak su ukrajinski zvaničnici saopćili da su ruske snage oštetile još jedan spomenik – najveći ukrajinski memorijal holokausta Babi Yar – izazivajući međunarodne osude.

"Šta će biti iduće na redu kada je i Babi Yar pogođen? Kakvi drugi “vojni objekti” i “NATO baze” prijete Rusiji? Katedrala Svete Sofije, Lavra, crkva Svetog Andrije?", zapitao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu.

Nije bilo nikakvih pokazatelja da su Rusi namjerno napali Babi Yar, niti je bilo ikakvih potvrda ruskih planova da napadnu bilo kakve svetinje u Kijevu. Stambene zgrade u drugim gradovima već su, međutim, pogođene a veliki kijevski hramovi i druga mjesta duhovnog naslijeđa mogli bi postati posebno ranjivi.

Crkva Svetog uznesenja u Harkovu, drugom po veličini ukrajinskom gradu, također je oštećena u nedavnim napadima, Katedrala, koja je u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, bila je najviša zgrada u Harkovu do 21. stoljeća.

"Govorimo o veoma starom gradu. Središnji dio je gusto naseljen. Čak i da želite da pogodite jednu zgradu, lako biste mogli pogoditi drugu", kazao je Jacob Lassin, naučni radnik državnog univerziteta Arizone za ruske, evroazijske o istočnoevropske studije.

Simbolična vrijednost

Simbolična vrijednost svetih mjesta toliko je moćna da ih i ljudi koji slijede druge religije posjećuju.

"Zamislite da glavni simbol koji stoji u vašem gradu 1.000 godina može biti u riziku ili bi mogao biti uništen u sukobima", kazao je Lassin. 

Ti simboli nisu bitni samo ukrajinskom narodu nego također i Putinu. On je opravdao invaziju neutemeljenim tvrdnjama da se suprotstavlja “neonacizmu” u Ukrajini – zemlji u kojoj je Jevrej predsjednik države, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije