Kijev: Mirna noć nakon najkrvavijeg dana: Postignut dogovor o rješavanju krize

Radiosarajevo.ba
Kijev: Mirna noć nakon najkrvavijeg dana: Postignut dogovor o rješavanju krize

Ukrajinska predsjednička press-služba objavila je da je postignut dogovor o rješavanju krize u Ukrajini, nakon cjelonoćnih razgovora predsjednika Viktora Jankuoviča i minstara EU, izvijestio je Reuetrs.

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu i dalje je napeto. Demonstranti su na Maidanu, ali nema izvještaja o nasilju tokom noći.

Nastavljaju se pregovori s predsjednikom Viktorom Janukovičem koji bi mogao raspisati prijevremene izbore. Ali nakon najkrvavijeg dana prosvjeda u četvrtak, teško je reći što se može dogoditi danas.

Zbog haosa na ulicama Kijeva teško je doći do konkretnih podataka o broju poginulih. CNN izvještava o više od 100 mrtvih, RT o 35, a BBC o 77 poginula.

Američki potpredsjednik Joe Biden nazvao je u četvrtak na večer ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča kako bi mu izrazio krajnju zabrinutost SAD-a zbog nasilja u Kijevu i pozvao ga da zapovjedi povlačenje vladinih snaga i pokaže maksimalnu suzdržanost, piše Hina

Biden je u razgovoru rekao Janukoviču da SAD osuđuje nasilje s bilo koje strane ono dolazilo, 'ali da vlada snosi posebnu odgovornost za smirivanje stanja', saopćila je Bijela kuća.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije