Kiev: Muškarac ubijen u eksploziji, trojica ranjena, među njima i političar

Radiosarajevo.ba
Kiev: Muškarac ubijen u eksploziji, trojica ranjena, među njima i političar
U eksploziji koja se sinoć dogodila u Kijevu poginuo je osobni čuvar, a tri su osobe ranjene, među kojima zastupnik u ukrajinskom parlamentu Ihor Mosijčuk, rekli su ukrajinski dužnosnici opisujući izgred kao planirani napad.

Mosijčuk, član opozicione Radikalne stranke, primljen je u bolnicu, ali nije u životnoj opasnosti, a njegov osobni čuvar je izgubio život, rekao je stranački čelnik Oleh Ljaško.

Savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova Zorjan Škirjak rekao je da su istražitelji na mjestu nesreće, gdje se moglo vidjeti motocikl koji je raznesen blizu ulaza u televizijsku stanicu.

"Četiri su osobe ranjene u eksploziji. Nažalost, jednu nismo mogli spasiti. Umrla je na putu do bolnice od zadobivenih rana", rekao je, prenosi Index.hr.

Glasnogovornica kijevske policije Oksana Bliščik rekla je da su vlasti u 21.05 sati po centralnoeuropskom vremenu primile informaciju o eksploziji automobila u četvrti Solomenski u Kijevu.

Policija zasad nije komentirala ko su mogući osumnjičenici ni koji su motivi napada, ali je Ljaško rekao da je izgred nesumnjivo politički motiviran.

"Napad na Mosijčukov život povezan je s njegovim poslom i s političkim položajem", rekao je na Facebooku.

Nakon izbijanja proruske pobune u istočnoj Ukrajini 2014., raste broj izgreda izvan zone sukoba u kojima se koristi eksploziv, ali su bombaški napadi razmjerno rijetki.

Zastupnik Radikalne stranke Evhen Deidei objavio je na Facebooku fotografije s mjesta događaja na kojem se vidi izgorjeli motocikl ispred uništenog automobila.

"Sudeći po oštećenjima na automobilu i rupama od krhotina u vratima, eksplozija je bila dosta snažna", rekao je.

Škirjak je rekao da je među trojicom povrijeđenih u eksploziji i politički analitičar Vitalij Bala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije