Ki-moon: Prijete nam humanitarna katastrofa i društveni nemiri

Radiosarajevo.ba
Ki-moon: Prijete nam humanitarna katastrofa i društveni nemiri

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban KI-moon upozorio je u četvrtak da ukoliko se ne uspije riješiti, svjetska ekonomska kriza bi mogla dovesti do socijalnih nemira, državnog bankrota većih razmjera i na kraju do humanitarne "katastrofe".

"Ono što je počelo kao finansijska kriza pretvorilo se u svjetsku ekonomsku krizu," rekao je generalni sekretar UN-a za britanski dnevni list "Guardian".

"Ako ne uspijemo da pokrenemo svjetsku ekonomiju, svi ćemo biti izloženi humanitarnoj katastrofi," rekao je on.

"Bojim se da ne dođe do najgoreg, politička kriza velikih razmjera nastala je iz velike socijalne nestabilnosti, slabljenja vlada i nezadovoljstva stanovništva koje je izgubilo vjeru u svoje dužnosnike i svoju vlastitu budućnost," konstatirao je on.

Po njegovim riječima, svjetska ekonomska kriza najviše je pogodila najsiromašnije zemlje. U tim zemljama "stvari se ruše alarmantnom brzinom".

Čelnici G20 okupili su se u četvrtak u Londonu kako bi pokušali pronaći zajedničko rješenje za svjetsku ekonomsku krizu, ali su razlike o rješenjima veoma velike.

Ban Ki-moon je zatražio "pravo svjetsko pokretanje budžeta" te ocijenio da je zemljama u razvoju potrebno 1.000 milijardi dolara za 2009.-2010.

fena/radiosarajevo.ba



srna


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije