Khadiju su udavali tri puta, i to za trojicu braće

Radiosarajevo.ba
Khadiju su udavali tri puta, i to za trojicu braće

Khadija sada ima 18, godinu dana je starija od rata u Afganistanu i već je bila udata tri puta, i to za trojicu braće. Jedan je bio talibanski pobunjenik koga su ubili američki marinci. Drugi je bio policajac koji je poginuo u borbi protiv talibana. Treći prevodilac za marince kojeg sada progone talibani i hoće da ubiju i njega i njegovog sina, piše New York Times.

Khadijina priča i priča trojice braće za koju se udala je priča o ratu i tradiciji tipičnoj u Afganistanu. Ona obuhvata svu surovost afganistanskog rata u južnom talibanskom uporištu provincije Helmand, talibanskom uporištu gdje su mnoge porodice rastrzane lojalnošću prema vladi ili pobunjenicima.

Ovo je, također, priča o ženi u društvu koje se bori sa nedostatkom izbora u životu. Paštunsko društvo smatra da je dužnost braće da se ožene udovicama svoje braće. Pritom udovice nemaju izbora, osim da se pokore ili da ostanu bez djece i doma.

Khadijino putovanje počelo je u seoskoj oblasti Marja koja je nekada bila najveći uspjeh marinaca, a sada je svjestan neuspjeh afganistanske vlade. Tamošnje stanovništvo je gajilo mak za opijum i redovno su plaćali porez talibanima.

Čak i prije nego što je rođena, Khadija je bila vjerena za svog brata od strica Ziaju Ul Haqa. Njihovi očevi su živjeli blizu jedan drugog u Marji. Kad je imala šest godina, Khadija se udala za Haqa, koji je 15 godina stariji od nje. Naime, njihov brak nije trebalo da se konzumira dok ona ne napuni 11 godina ili uđe u pubertet - dječiji brakovi su nezakoniti u Afganistanu, ali se toleriraju.

Prije nego što se to dogodilo, 2010. su američke snage pogodile obližnju kuću gdje su se navodno krili talibani. Tada je poginula osmogodišnja sestra njenog muža, Farida. Marja je tada bila uporište talibana i marinci su bili odlučni da ih unište. Tih dana, u vazdušnim napadima je nastradao rekordan broj civila i javnost je bila bijesna.

Poslije napada, Haq se pridružio talibanima. S vremena na vrijeme, njihov brat taliban bi dolazio u posjetu. Ali je situacija postajala sve teža sa sve većim brojem marinaca u okolini.

Godinu dana nisu čuli ni riječ od Khadijinog supruga sve dok jedne noći talibani nisu donijeli njegovo mrtvo tijelo i tako je Khadija postala udovica sa 10 godina.

Dvojica Haqove braće su postali policajci, jer je plata bila dobra, a u to vreme nije bilo mnogo poslova na raspolaganju.

Khadija se udala za jednog od njih: Haqovog starijeg brata Aminullaha. Bila je to odluka njenog oca: ona se nije ništa pitala. Aminulah (22) je bio poznat kao borac u policiji, kaže njegova porodica.

Khadija je isto tako puna reči hvale o Aminullahu. “Obećao mi je da ću moći da skinem burku kad on dođe kući, da će mi donijeti lijepu odjeću i da ću imati dobar život”, rekla je ona. “Bio je dobar čovek i dobar muž.”

Bio je isto tako žestoko posvećen vladi, za razliku od svog brata talibana. Bila je trudna sa njihovom kćerkom kada se Aminullah nije vratio 2014. Ubila ga je bomba na putu.

Kompletna porodica je poslije ovoga pobjegla iz Marje zbog prijetnji talibana i preselila se u Lashkar Gah. Khadija je imala 14 godina kada je rodila kćerku, dala joj je ime Roqia. Pošto je sačekala obavezna propisana četiri mjeseca i 10 dana poslije smrti Aminullaha, udala se zanjegovog brata Shamsuddina 2015.

Shamsuddin je engleski naučio od američkih vojnika, te je radio kao prevodilac za marince. Taj posao se završio kada su marinci napustili Avganistan, 2013. godine. Danas, on zaradi pet dolara dnevno vozeći rikšu.

Khadija i Shamsuddin imaju jednogodišnjeg sina Sayeda Rahmana. Talibani imaju njegov broj i često ga zovu. “Kažu da će me ubiti i da će ubiti Sayeda Rahmana.”

Khadija i Sayed Rahman otvoreno govore o svojim razočarenjima iako ne pokazuju nikakvu ogorčenost jedno prema drugom.

“Moja supruga je veoma snažna. Neka slabija osoba ne bi preživjela to što je ona preživjela”, kaže Sayed Rahman. “Ne očekuje mnogo od mene; finansijski ne mogu mnogo da joj pružim, samo lijepu reč i lijepo ponašanje. Iako mislim da muškarci treba da tuku žene kada ih ne slušaju, ja nikada nisam morao da to radim. Poštujem je zbog braće.”

Kaže da je ženidba udovicom svog brata bila tužna odgovornost. “Kada je pogledate, uvijek vidite svog brata.”

To je tuga i za Khadiju. “Nekada sam imala snove, ali ne mogu da pričam o snovima ni sa kim jer sam žena”, kaže. “Nekada sam željela da idem u školu i da budem obrazovana, samostalna žena, ali u mojoj kulturi to nije moguće. Sada mi je najveći san da mi ovog muža ne ubiju talibani. Molim Boga da ga zaštiti.”

Njeno srce će uvijek pripadati Aminullahu, kaže da plače kada razmišlja o njemu, piše New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije