Kevin Rudd: "Nije kriv Assange nego SAD"

Radiosarajevo.ba
 Kevin Rudd: "Nije kriv Assange nego SAD"

Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd izjavio je da SAD treba kriviti za objavu hiljada diplomatskih depeša na WikiLeaksu, a ne njegovog australskog osnivača, Juliana Assangea.

Rudd je rekao da objavljivanje diplomatskih tajni poteže pitanje američke sigurnosti.

On je kazao da "nimalo ne mari" za kritike o njemu objavljene u depešama.

U intervjuu za Reuters, Rudd je izjavio: "Assange nije lično odgovoran za novlašteno objavljivanje 250.000 dokumenata iz komunikacijske mreže američke diplomatije. Amerikanci su odgovorni za to".

Australija se našla u delikatnoj poziciji nudeći konzularnu pomoć Julianu Assangeu nakon njegovog hapšenja u Londonu, dok je istovremeno krajnje kritična prema njemu zbog curenja tajnih američkih dokumenata.

Rudd, bivši premijer koga je u junu smjenila Julia Gillarsd, izjavio je: "Mislim da su prava pitanja koja trebamo postaviti o adekvatnosti (američkih) sigurnosnih sistema i nivoa pristupa ljudi tim matrerijalima".

- Suštinska odgovornost, i stoga zakonska odgovornost otpada na pojedince odgovorne za prvobitno neovlašteno objavljivanje, kazao je on.

Rudd je opisan u jednoj američkoj depeši kao "greškama skloni čudak".

Fena, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije