Kerry traži okončanje postupka protiv Julije Timošenko

Radiosarajevo.ba
Kerry traži okončanje postupka protiv Julije Timošenko

Američki državni tajnik John Kerry je tražio u petak od svog ukrajinskog kolege da okonča sudski postupak protiv opozicionerke i bivše premijerke Julije Timošenko koja je u zatvoru od 2011. godine, kao uvjet približavanja Kijeva i Evropske unije.

Susrevši se prvi put s ministrom vanjskih poslova Leonidom Kozharom, Kerry je rekao novinarima "da se nada da će govoriti o radu s Evropskom zajednicom da bi se ispunili uvjeti za potpisivanje sporazuma o pridruživanju" s EU do kraja 2013. godine, navodi Fena.

"Mi smo jako nervozni i nadamo se da će ukrajinske vođe prevazići teškoće ove tranzicije, podrazumijevajući i okončanje sudskih procesa protiv nekih osoba, posebno bivše premijerke Timošenko" upozorio je šef američke diplomatije.

Uvjerio je svog ukrajinskog domaćina o "angažmanu" Sjedinjenih Američkih Država da "pomognu Ukrajini da postane napredna evropska demokratija". 

Kozhara nije ništa rekao o sudbini opozicionerke, želeći radije da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o "bilateralnim pitanjima, sigurnosti i ekonomiji" i predsjedavanju Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Poziv Kerryja je uslijedio nakon poziva EU prije deset dana.

Brisel je tražio od Ukrajine da ponovo razmotri situaciju Timošenko, nakon osude Kijeva 30. aprila od  Evropskog suda za ljudska prava (OESS). Evropski sud je presudio u korist opozicionerke, ocijenivši "samovoljnim i protuzakonitim" njen pritvor 2011. godine.

EU je u februaru tražila od Kijeva "konkretan napredak" u pogledu vladavine prava do maja da bi se ubrzali pregovori o pridruživanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije