Kenija odustaje od Olimpijskih igara zbog Zika virusa

Radiosarajevo.ba
Kenija odustaje od Olimpijskih igara zbog Zika virusa

Kenija bi mogla odustati od nastupa na Olimpijskim igrama, koje će se od 5. do 21. augusta održati u Rio de Janeiru, zbog bojazni od Zika virusa, iziavio je u utorak predsjednik Kenijskog olimpijskog odbora Kipchoge Keino.

"Očito je da nećemo riskirati i voditi kenijske sportaše tamo ako situacija sa Zika virusom dosegne razine epidemije", izjavio je Keino, kako piše Fena.

Kenija, koja ima neke od najboljih svjetskih srednje i dugoprugaša, tako se priključila SAD-u koji je jučer objavio sličnu vijest.

Vodstvo Američkog olimpijskog odbora objavilo je u ponedjeljak da zbog straha od virusa zika, koji je postao globalna prijetnja zdravlju, razmatra mogućnost propuštanja Olimpijskih igara.

USOC je obavijestio sve američke sportske saveze da atletičari, treneri i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa razmisle o ne odlasku u Brazil koji je najugroženiji. Procjenjuje se kako je u Brazilu virusom zika zaraženo od nekoliko stotina tisuća do čak 1,3 milijuna ljudi, prenosi Hina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije