Katastrofa u fabrici 'Milke', evakuirana okolica

Radiosarajevo.ba
Katastrofa u fabrici 'Milke', evakuirana okolica

U fabrici Kraft, gdje se pravi Milka čokolada, u jedan fabrički kontejner s rastvorom sode bikarbone neko je slučajno bacio kiselinu. Evakuisano 1.800 ljudi.

Kada su stručnjaci pokušali da razdvoje te dvije hemikalije, pobjegao im je oblak dima, a situacija se dodatno pogoršala u utorak ujutro, jer je u skladištu sa sodom porasla temperatura

Nemački Bild javlja da je nakon ovog nesrećnog slučaja u fabrici koja je, osim po Milka čokoladi poznata i po proizvodnji Jakobs kafe i Filadelfija sira, na sjeveru Nemačke proglašeno stanje pripravnosti zbog moguće katastrofe.

Portparolka kompanije Kraft Hajke Hauerken potvrdila je da je u kontejner sa rastvorom sode bikarbone slučajno bačena kiselina.

Izdata je i naredba da se evakuiše područje u radijusu od 500 metara od fabrike, na kojem živi oko 1.800 ljudi. Oni su, kako javlja Bild, već sklonjeni sa "kritičnog" područja i očekuje se da do kraja dana budu vraćeni kućama, kada (i ako) vatrogasci srede situaciju: otklanjanje problema veoma je otežano jer vatrogasci moraju da mijenjaju zaštitna odijela na svakih 20 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije