Katastrofa u Austriji: Lavina zatrpala turiste, ima mrtvih

0
Radiosarajevo.ba
Katastrofa u Austriji: Lavina zatrpala turiste, ima mrtvih
Foto: EPA / Ilustracija/Helikopter

Velika snježna lavina zatrpala je više ljudi u planinskom selu Vent u Tirolu. Spasioci su izvukli petero ljudi, od kojih je jedna osoba u životnoj opasnosti. Potvrđeno je i da je jedna osoba poginula.

Prema prvim informacijama, lavina je krenula oko 11 sati na području opštine Vent.

Hitne službe, uključujući helikoptere, gorske spasioce, vodiče pasa i alpinističku policiju, izašle su na mjesto događaja, javila je austrijska televizija ORF.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Saopšteno je da se lavina dogodila na nadmorskoj visini od 2.501 metara.

"Ogromna snježna ploča, duga 180 metara i široka 80 metara, otpala je na području Venta. Situacija je izuzetno opasna po spasioce", saopštila je policija. Kako se dodaje, policija je zatvorila prilazni put Ventu kako bi se akcija mogla nesmetano odvijati.

Prema riječima Gregora Frankea iz Tirolske gorske službe spasavanja, trenutno jedini način da se dođe do mjesta nesreće je helikopterom, javljaju Nezavisne.

Ectalski Alpi su deo Istočnih Alpa koji se nalaze u Austriji i Italiji. Njihova najviša tačka je planina Vildšpic u Austriji, druga po visini poslije planine Grosglokner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije