Katar: Indija održala prvi službeni sastanak s talibanima o Afganistanu

0
Fena
Katar: Indija održala prvi službeni sastanak s talibanima o Afganistanu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Indija je u utorak objavila svoj prvi službeni diplomatski sastanak s talibanima, otkako je ta grupa preuzela vlast u Afganistanu.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se indijski ambasador u Kataru Deepak Mittal sastao s šefom političkog ureda talibana Sher Mohammad Abbas Stanikzai. Talibani su zatražili sastanak koji je održan u indijskoj ambasadi u Dohi, prenosi CNBC.

Mittal i Stanikzai razgovarali su o sigurnosti, povratku indijskih državljana koji su zarobljeni u Afganistanu, kao i o mogućnostima putovanja za afganistanske manjine koje žele posjetiti Indiju, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Indijski ambasador također je izrazio zabrinutost New Delhija oko toga da se Afganistan koristi kao baza za terorizam.

"Predstavnik talibana uvjerio je ambasador da će se ova pitanja pozitivno riješiti", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Nekoliko dana prije jučerašnjeg sastanka , indijski mediji izvijestili su da je Stanikzai rekao da talibani žele nastaviti političke, ekonomske i kulturne veze Afganistana s Indijom. Navodno je to bio prvi put da je jedan član talibanskog vodstva govorio o budućnosti odnosa Indije i Afganistana otkad su zauzeli Kabul.

Povratak talibana na vlast vjerojatno će uticati na afganistanske susjede, uslijed sve veće zabrinutosti zbog regionalne nestabilnosti, priliva izbjeglica i izgleda da Afganistan ponovno postane utočište za terorističke aktivnosti.

New Delhi nije imao diplomatske odnose s talibanima kada su zadnji put bili na vlasti 1990 -ih, dijelom i zbog veza militantne grupe s Pakistanom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije