Katalonija ne odustaje od referenduma

Radiosarajevo.ba
Katalonija ne odustaje od referenduma

Predsjednik Katalonije Artur Mas obećao je u ponedjeljak, na početku novog četverogodišnjeg mandata, da neće odustati od najavljenog referenduma o nezavisnosti te španske regije 2014. godine.

Mas je, u inauguracionom govoru pred katalonskim političkim partijama i španskim ministrom finansija Cristobalom Montorom, zatražio "eksplicitno priznanje prava Katalonije, kao i svih drugih naroda na svijetu, na samoopredjeljenje".

''Podsjetimo se da su se u historiji naroda velike promjene uvijek dešavale u teška vremena i protiv struje. Svi smo mi protagonisti jedinstvenog trenutka u našoj istoriji'', rekao je Mas na ceremoniji u Barseloni, objavljeno je na internetskoj stranici Bloomberg, javlja Fena.

Mas, čija će nova vlada početi s radom 27. decembra, apelirao je na centralnu vladu u Madridu da ne pokušava da "zadrži struju" ili spriječi Katalonce u slobodnom izboru svoje budućnosti.

On je pozvao lidere na obje strane da rade na sprečavanju "kolizije", prenijela je El-Džazira.

''Hajde da vjerujemo u Kataloniju. Niko i ništa ne može nam uzeti vjeru'', rekao je Mas.


U Kataloniji su 25. novembra održani vanredni regionalni izbori, na kojima je Masova nacionalistička alijansa desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje (CiU) osvojila najviše glasova, ali je dobila samo 50 od ukupno 135 poslaničkih mjesta, iako je dotad imala 62.

CiU je zbog toga morala da se udruži s katalonskom republikanskom ljevicom, koja se, također, zalaže za nezavisnost regije sa 7,5 miliona stanovnika.

Dvije stranke su obećale da neće odustati od održavanja referenduma o nezavisnosti 2014. godine, uprkos žestokom protivljenju Madrida.

Španski premijer Mariano Rajoy izrazio je u intervjuu dnevniku Mundo zabrinutost zbog Masovih planova, ocijenivši da su oni, s ekonomske tačke gledišta, potpuno besmisleni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije