Kapetanici broda prijeti 20 godina zatvora zbog humanosti

Radiosarajevo.ba
Kapetanici broda prijeti 20 godina zatvora zbog humanosti
Foto: Mirror / Pia Klemp, kapetanica broda

Pia Klemp (35) pod istragom je od 2017. godine kada je njen brod zaplijenjen. Prijeti joj i do 20 godina zatvora. Naime, ona je spasila više od 1.000 migranata na Mediteranu, ali je navodno sarađivala sa krijumčarima prilikom prevoženja migranata u Italiju.

Oni koji pružaju podršku ovoj neustrašivoj tridesetpetogodišnjakinji iz Bona, veličaju je kao humanitarca koji je lično odgovoran za stotine spasilačkih misija.

No, italijanske vlasti njen humanitarni rad nazivaju drugim imenom. Smatraju to krijumčarenjem.

Na fotografijama koje su snimljene tajno, vidi se kako, navodno, trgovci ljudima “ispraćaju” brodove u kojima se nalaze oni koji traže utočište, prije nego što su prebačeni na pomoćne brodove, javlja Mirror

Klemp je insistirala na tome da su sve diskriminišuće fotografije snimljene na Malti, a ne u Libiji. Ona je spremna boriti se i tvrdi da će, ako bude potrebno, ići čak do Evropskog suda za ljudska prava.

Pia Klemp, kapetanica broda - undefinedFoto: Mirror

Ima podršku 80.000 ljudi koji su potpisali peticiju protiv ove optužnice. Osoba koja je pokrenula ovu peticiju kaže da optuživanje Klempove znači “bezuslovnu predaju humanosti u Evropi”.

Klemp žali što novac koji troši na odbranu, a koji je skupila donacijama, može bolje da se upotrebi – za misije spasavanja. Međutim, italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini odbijao je da prihvati ulazak migranata u zemlju i vraćao je spasilačke brodove.

Govorio je kako će migranti videti Italiju samo na razglednici ili kroz teleskop.

Klemp kaže da je Evropska unija zaboravila vrijednosti na koje se zavjetovala: ljudska prava, pravo na život, traženje azila, kao i na dužnost moreplovaca da spasu one koji se na moru nađu u opasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije