Kanadski premijer Justin Trudeau u posjeti SAD-u: Imam povjerenje u američki narod

Radiosarajevo.ba
Kanadski premijer Justin Trudeau u posjeti SAD-u: Imam povjerenje u američki narod

Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak tokom posjete Washingtonu kanadskog premijera Justina Trudeaua najavio da će do kraja svog mandata otići u posjetu Kanadi, gdje će se obratiti parlamentarcima u Ottawi.

“To je čast”, rekao je predsjednik Obama, govoreći o pozivu Trudeaua.

”Ne mogu čekati da se obratim kanadskom narodu na temu vanredne budućnosti koju zajedno možemo izgraditi”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s kanadskim liderom, objavila je novinska agencija AFP

Prva je ovo posjeta nekog kanadskog vođe Sjedinjenim Američkim Državama nakon 19 godina. 

"Promovirao je poruke nade i promjene, svoje pozitivne i optimistične vizije i inspiracije mladim ljudima. Na svjetskoj pozornici, njegova zemlja predvodi borbu za klimatsku osviještenost, brine o razvoju...", najavio je Obama svog gosta na konferenciji u White House Rose Gardenu.

Trudeau, koji se šalio da će primiti Amerikance u Kanadu, ako Donald Trump pobijedi na izborima, diplomatski je izbjegao njegovo kritiziranje tokom konferencije. 

"Imam strašno povjerenje u narod Amerike i radujem se suradnji sa osobom koju će izabrati i poslati u Bijelu kuću", dodao je kanadski premijer.

I sam Obama je prokomentirao navode kako je njegovo prisustvo u Bijeloj kući tokom dva mandata pomoglo razvoju Trumpove kampanje.

"Republikanci su me krivili za brojne stvari, no kriviti me za to koga su izabrali kao kandidata, to je sapunica...  Ne želim se osvrtati na priče da je to sve posljedica mojih postupaka", rekao je Obama, javlja NYPost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije