Kampanja za ukidanje smrtne kazne

Radiosarajevo.ba
Kampanja za ukidanje smrtne kazne

Više stotina diplomata, pravnika i aktivista okupiće se u Parizu kako bi pokrenuli kampanju za ukidanje smrtne kazne koja se još uvijek spovodi u oko 60 zemalja u svijetu.

Raste broj smrtnih kazni u svijetu

Skup se dešava uoči 10. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, datuma koji se koristi za isticanje prednosti ukidanja ovog nehumanog načina kažnjavanja osuđenika.

Na skupu u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske učestvovaće i advokati na smrt osuđenih Iranaca, Kineza, Japanaca i Amerikanaca. Krajem dana bi okupljenima trebalo da se obrati i ministar pravde u vladi Francoisa Mitteranda, Robert Badinter, koji je zaslužan za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj 1981. godine.

Šef francuske diplomatije, socijalista Laurent Fabius organizovao je krajem septembra, na marginama Generalne skupštine UN, skup posvećen ukidanju smrtne kazne na kojem su učestvovali predstavnici oko 50 zemalja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije