Kamiondžije u problemima: Treći ukrajinski vozač kamiona umro, razlog - blokada poljske granice

0
Hina
Kamiondžije u problemima: Treći ukrajinski vozač kamiona umro, razlog - blokada poljske granice
Foto: EPA / Kamion / Ilustracija

Treći ukrajinski vozač kamiona umro je u blokadi poljske granice koju su organizirali poljski kamiondžije, objavila je u subotu, 16. decembra, ukrajinska javna televizija Suspilne.

Suspilne je, citirajući dužnosnika Ukrajinskog međunarodnog udruženja prijevoznika, objavio da je vozaču pozlilo na prijelazu Krakivets-Korczowa - jednoj od četiri tačke pogođene protestima.

Preminuo je dok su ga prevozili u bolnicu.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Suspilne je dodao da su dva vozača kamiona umrla prošlog mjeseca, nakon što su upali u zamku blokada.

Kamiondžije koji protestiraju kažu da im ukrajinski vozači snižavaju cijene. Kijev tvrdi da zbog količine ratnog prometa sistem dozvola za kamione nije izvediv.

Poljski vozači blokiraju prijelaze od 6. novembra, tražeći da Europska unija ponovno uspostavi sistem koji zahtijeva od ukrajinskih kompanija da osiguraju dozvole za rad, kao i od europskih kamiondžija za ulazak u Ukrajinu.

Jedan od prijelaza, Jahodin-Dorohusk, ponovno je otvoren za saobraćaj ove sedmice, ali bi mogao opet biti zatvoren nakon što je sud presudio da poljski gradonačelnik ne može zabraniti vozačima kamiona da održe protest u svojoj općini.

Kamiondžije će tamo vjerojatno nastaviti svoj protest u ponedjeljak, 18. decembra.

Slovačke kamiondžije ove su sedmice organizirali slične proteste na graničnim prijelazima, ali su svoju akciju završili u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije