Kako su dva napuštena peškira na plaži digla hitne službe na noge

0
Radiosarajevo.ba
Kako su dva napuštena peškira na plaži digla hitne službe na noge
Foto: Dalmacija danas / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Napušteni peškiri na plaži bili su povod za pokretanje spasilačke operacije velikih razmjera u Njemačkoj.

Dva napuštena peškira na plaži jezera u okrugu Donau-Ries u Bavarskoj bila su razlog za pokretanje operacije spašavanja velikih razmjera u kojoj je sudjelovalo oko 90 pripadnika hitnih službi. Potraga za vlasnicima peškira je bila neuspješna, a poznato je i zašto.

Prema policiji, student je u ponedjeljak nazvao hitnu pomoć nakon što je primijetio dva mokra peškira i piće bez vlasnika na plaži. Budući da su peškiri i nakon nekoliko sati bili napušteni, mladić se zabrinuo da se neko možda utopio.

Nakon poziva mladića, započeta je velika operacija spašavanja. Vatrogasna jedinica i Služba spašavanja na vodi s roniocima su između ostalog pretraživali jezero. No, kada se doznalo da su peškiri cijeli dan "leže" na plaži, potraga je prekinuta.

Razlog panike i reakcije spasilačkih službi ne čudi. Naime, u proteklih nekoliko dana u Njemačkoj se na jezerima, rijekama i bazenima utopilo nekoliko osoba.

Prema DLRG (Njemačko društvo za spašavanje života), najmanje 299 ljudi utopilo se u Njemačkoj prošle godine.

Statistike DLRG-a pokazuju da zapravo postoji veza između ljetnog vremena i nesreća utapanja: dvije od tri osobe (gotovo 63 posto) utopile su se između juna i septembra.

Iako broj utapanja u Njemačkoj opada treću godinu zaredom, i dalje se događaju nesreće sa smrtnim ishodom, posebno u jezerima i rijekama, prenosi Fenix.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije