Kako su austrijski oficiri za vezu u BiH i Hrvatskoj ušli u trag bh. kriminalcu?

0
Radiosarajevo.ba
Kako su austrijski oficiri za vezu u BiH i Hrvatskoj ušli u trag bh. kriminalcu?
Foto: orf.at / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Nakon pune tri godine istražnog rada, policija Donje Austrije uspjela je uhapsiti 29-godišnjeg serijskog provalnika i lopova, državljanina Bosne i Hercegovine, čiji je trogodišnji plijen bio veći od 400.000 eura.

U saopćenju austrijske policije stoji da je opsežan istražni rad i međunarodna saradnja ti koji su dalji prave rezultate.

Nakon prvih istraga, policijske snage Donje Austrije, Štajerske i Tirola uspostavili su kontakt sa austrijskim oficirima za vezu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i tako su došli do zaključka da je osumnjičeni zapravo državljanin BiH, koji povremeno boravi u Austriji.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Upravo ova izuzetna saradnja rezultirala je europskim nalogom za hapšenje i on je uhapšen nedavno i već optužen za najmanje devet teških provalnih krađa samo u Austriji.

Oficir za vezu stacioniran u Hrvatskoj od hrvatske policije je dobijao informacije o njegovom kretanju i prelascima granice.

Istražioci su dobili i važne informacije o DNK i otiscima prstiju od oficira za vezu u Sarajevu, što je, prema saopćenju austrijske policije, izuzetan primjer međunarodne saradnje.

Podsjetimo, osumnjičeni je identiifkovan kao Kemal L. (29), koji je tokom svojih pljački znao biti i nasilan, pa je tako u juvelirnici u Zagrebu teško povrijedio radnicu, slomivši joj nos.

Kada je bio u Austriji, nije puno birao svoje mete. Pored stambenih kompleksa, pljačkao je i prodavnice, supermarkete i benzinske pumpe.

Uglavnom, on je živio sve ove godine od ukradnog, a novac je, navodno, trošio po lokalnim, austrijskim kazinima, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije