Kako spasiti euro i pomoći Grčkoj

Radiosarajevo.ba
Kako spasiti euro i pomoći Grčkoj
Spaljivanje zastave EU tokom protesta u Atini u srijedu (Foto: AP)

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije održat će danas u Bruxellesu prvi sastanak pod predsjedanjem predsjednika Vijeća EU-a Hermana van Rompuya, na kojem će glavna tema razgovora biti ekonomska politika Unije u idućih nekoliko godina, prenosi Fena.

U pozivnom pismu evropskim liderima Van Rompuy je naveo da će ekonomska politika i nova strategija EU-a za gospodarski rast i zapošljavanje biti glavna tema samita, ali će se razgovarati i o lekcijama koje treba izvući iz Međunarodne konferencije o klimatskim promjenama održane u decembru u Kopenhagenu, najnovijim međunarodnim dešavanjima i o budućoj pomoći nastradalima na Haitiju.

"Naš sastanak smatram početkom procesa prisnoga i kontinuiranog zajedničkog rada šefova država i vlada u svim važnijim pitanjima s kojima se suočava EU. Moja je namjera da se Vijeće EU-a redovito vraća ovim temama i osigura jasno vodstvo", naveo je Van Rompuy.

BBC je prenio u srijedu kako se očekuje da će na sastanku velika pažnja biti posvećena proračunskom deficitu grčke vlade i opasnosti da ona neće biti u stanju pozajmljivati potrebna sredstva na financijskom tržištu zbog smanjenog kreditnog rejtinga svojih obveznica.

Premijer Grčke, koju potresaju štrajkovi u javnom sektoru izazvani mjerama štednje koje je predvidjela vlada, izjavio je da se nada značajnoj političkoj potpori na samitu u Bruxellesu.

Pojedinosti pomoći nisu poznate. Istovremeno su u Atini održani protesti protiv najavljenih mjera štednje. Šefovi država i vlada EU su pod pritiskom jer grčko zaduženje ima negativne posljedice za euro i prijeti da ugrozi i druge države kao što su Portugal ili Španija.

Predsjednik evropskih socijalista Poul Nyrup Rasmussen je izjavio da su socijalistički premijeri dali podršku zajedničkoj akciji zemalja iz eurozone kojom se Grčka želi spasiti od državnog bankrota. 16 zemalja eurozone će dati zajednički kredit bez pojedinačnih kredita i novca iz Međunarodnog monetarnog fonda. Zbog planiranih mjera štednje jučer su štrajkovali zaposlenih u javnim ustanovama u Grčkoj. Za demonstrante planirane mjere nisu rješenje, piše DW.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije