Kako je jedna poruka Amerikancima stara decenijama postala viralna na TikToku

0
Radiosarajevo.ba
Kako je jedna poruka Amerikancima stara decenijama postala viralna na TikToku
Foto: TikTok / TikTok

Decenijama star dokument koji je navodno napisao nekadašnji najtraženiji terorista svijeta pod nazivom "Pismo Americi" nedavno je postao viralan na TikToku. Newsweek piše kako neki mladi Amerikanci vjeruju da je osnivač Al-Qaide u pismu iznio valjane stavove o njihovoj zemlji.

Dokument na dvije stranice, koji je svojevremeno objavio Guardian, pismo je koje je OBL napisao 2002. godine kao polemiku protiv SAD-a i objašnjenje ideologije koja ga je navela da orkestrira napade 11. septembra. Iako je zapaljivi dokument sada star 21 godinu, neki su tekst vidjeli kao način da se da smisao trenutnim svjetskim događajima, uključujući rat Izraela i Hamasa

Pretraga za pojam "Pismo Americi" na TikToku pokazuje da neki od najpopularnijih povezanih isječaka imaju više od milion pregleda, piše Index. "Ovo bi svako trebao pročitati", rekla je jedna korisnica TikToka, upozoravajući da ju je pismo ostavilo "vrlo razočaranom" i "zbunjenom". 

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Druga korisnica kazala je kako je imala "egzistencijalnu krizu" nakon što je pročitala dokument i da joj je to promijenilo cijelo stajalište o životu. "Zapravo mi je tako nevjerojatno da je terorizam prodan kao takva ideja američkom narodu... da se ova grupa ljudi, nasumična grupa ljudi, odjednom probudi jednog dana i jednostavno vas mrzi... to nema smisla", naveo je drugi korisnik TikToka.

Nekoliko TikTok reakcija na pismo prikazuje korisnike koji se prisjećaju svoje radosti kada su čuli za njegovu smrt 2011, zatim to uspoređuju sa svojim šokom nakon čitanja pisma 2023, dodajući izraz "bio je u pravu". Ovaj terorista, sin bogatog saudijskog biznismena, osnovao je al-Qaidu 1988. nakon poraza Sovjeta i povlačenja iz Afganistana, sukoba u kojem se i sam borio. 

Pod njegovim vodstvom ova grupa je pokrenula nekoliko smrtonosnih bombaških napada u raznim zemljama, uključujući napade 11. septembra 2001, kada su teroristi oteli četiri aviona u istočnom dijelu SAD-a. S dva aviona su pogodili tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, dok se jedan zabio u Pentagon. 

Guardian je u međuvremenu izbrisao pismo bez ikakvog objašnjenja. Ako otvorite web-adresu na kojoj je prethodno stajalo pismo, možete pročitati ovu poruku: "Stranica je prethodno prikazivala dokument koji je sadržavao puni tekst pisma američkom narodu, kako je objavljeno u Observeru u nedjelju 24. novembra 2002. Dokument je ovdje objavljen istog dana, a uklonjen je 15. novembra 2023."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije