Kako je govorio Netanyahu prije 40 godina: "Gađanje bolnica nije terorizam, može se desiti"

0
Radiosarajevo.ba
Kako je govorio Netanyahu prije 40 godina: "Gađanje bolnica nije terorizam, može se desiti"
Foto: AA / PS / Netanyahu o napadima na bolnice

Nakon što je 7. oktobra Hamas napao jug Izraela, premijer Izraela Benjamin Netanyahu objavio je rat, a prema posljednjim objavljenim informacijama u izraelskim napadu na Pojas Gaze od 7. oktobra poginulo je najmanje 4.385 Palestinaca, uključujući 1.661 dijete.

Više od 1.400 ljudi u Izraelu je ubijeno. U napadu Izraela na bolnicu u Gazi ubijeno je oko 500 ljudi, uglavnom žena i djece.

Na društvenim mrežama viralan je snimak intervjua Netanyahua, koji je tada bio ambasador Izraela pri Ujedinjenim narodima, iz 1983. godine u kojem govori zašto 'gađanje bolnica nije terorizam'.

Stanje prava LGBTI osoba u BiH: RS nazaduje, FBiH stagnira, a evo gdje je ostvaren napredak

Stanje prava LGBTI osoba u BiH: RS nazaduje, FBiH stagnira, a evo gdje je ostvaren napredak

"Da vam dam jedan primjer šta nije terorizam. 1944. godine britanske zračne snage su krenule u misiju bombardovanja. Cilj bombardovanja je štab Gestapa u Kopenhagenu, savršena meta. Avioni ispuštaju bombe i promašuju. Umjesto štaba Gestapa pogode dječju bolnicu. Mnoštvo djece je ubijeno. Ovo je nesretan ishod rata, može se desiti, ali nije terorizam", kazao je tada Netanyahu.

Izrael je nastavio sa zračnim napadima na Pojas Gaze, a jedan od najgorih udara dogodio se sinoć. Meta je bio popularni kafić u Khan Younisu.

Humanitarna situacija je sve gora. U Gazu je jučer ušlo 20 kamiona pomoći, ali je važno napomenuti da je i prije ovog rata Gazi trebalo više od 500 kamiona da zadovolji svoje humanitarne potrebe.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije